Home / Nieuws / Vrijstelling motorrijtuigenbelasting voor oldtimers wordt afgeschaft

Vrijstelling motorrijtuigenbelasting voor oldtimers wordt afgeschaft

Een zwarte dag voor iedere oldtimer liefhebber: de vrijstelling van motorrijtuigen- of wegenbelasting voor oldtimers wordt “wegens milieuoverwegingen” afgeschaft. Dat betekent dus dat bezitters van oldtimers vanaf 2013 ook wegenbelasting moeten gaan betalen voor hun auto.

Vrijstelling oldtimer motorrijtuigenbelasting vervaltDe ins en outs van de nieuwe regeling zijn nog niet definitief. De plannen van het kabinet Rutte 2 zijn nog maar vers van de pers en er zullen wellicht nog wel partijbijeenkomsten nodig zijn om het akkoord definitief te maken. Onder het mom van het milieu (toch niet echt centraal in de programma’s van VVD en PvdA) wordt nu 156 miljoen euro per jaar extra binnengeharkt. We snappen best dat dit kabinet de broekriem moet aantrekken en dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen. Toch lijkt dit besluit de verkeerde groep te straffen: de enthousiaste sleutelaar die alleen op mooie dagen zijn oldtimer uit de garage rijdt, betaalt nu het hele jaar wegenbelasting terwijl hij de weg het grootste deel van dat jaar niet gebruikt!

Wij pleiten voor een slimmere oplossing. Een waarbij de liefhebber wordt ontzien en de “misbruiker” wordt aangepakt. De afgelopen jaren is de import van bijvoorbeeld  Mercedessen van voor 1987 enorm toegenomen. Het is aannemelijk te denken dat dit komt door de lucratieve vrijstelling. Deze grote en zware wagens kan je milieuonvriendelijk noemen. Hier zou de overheid een punt hebben als ze zeggen: deze vorm van scheefrijden moet worden aangepakt om het milieu te ontzien. Het gevolg van het huidige voorstel is dat niet alleen deze groep wordt aangepakt, maar ook de liefhebber met zijn oude Ford of VW Kever die er een paar keer per jaar op uit trekt.

Naar onze mening zijn er een aantal betere alternatieven:

 • Maak de leeftijdsgrens van oldtimers strenger: als alle auto’s van voor 1970 (nu dus ruim 40 jaar oud!) worden vrijgesteld, sluit je de groep scheefrijders voor een groot deel uit. Deze auto’s zijn immers zo oud dat ze niet geschikt zijn voor dagelijks vervoer.
 • Limiteer het aantal kilometers dat jaarlijks met de auto mag worden gereden. Net als bij de oldtimer verzekering kan dit worden gelimiteerd. Hiermee wordt dagelijks gebruik uitgesloten en minder kilometers = minder uitstoot = minder milieubelastend.
 • Regel het zo dat een oldtimer alleen vrijgesteld wordt als er een eerste voertuig is voor dagelijks gebruik.

Een combinatie van bovenstaande is natuurlijk mogelijk.

Beste Mark Rutte en Diederik Samsom: neem bovenstaande in overweging en hou de oldtimer op de weg. Of kom er gewoon eerlijk voor uit dat ook de oldtimer rijder moet worden uitgemolken en zeg dat extra inkomsten en niet het milieu de reden is van deze wetswijziging.

Heb jij nog ideeën voor ons nieuwe kabinet? Reageer hieronder!

Lees ook: Rutte II: Subsidie op hybride auto’s moet vervallen: Waarom de oldtimer eigenaar wel belast wordt en de milieuvervuilende Prius rijder niet…

222 Reacties

 1. Punt 2 en 3 ben ik het mee eens maar punt voor punt 1 ligt de grens te hoog,
  Ik zou die houden op 30 jaar.
  Ik heb zelf een landrover 88 op benzine 1982, en gebruik deze puur hobby matig. Ik rij hier 1 a 2 keer per week mee en dit is meer om hem rijdend te houden.
  Dus met 40 jaar ligt de grens wel erg hoog ook voor een grote groep liefhebbers

  • geurt rijnbeek

   Oldtimers ouder dan 25 jaar, krijgt de eigenaar zelf de keuze de oldtimer elk jaar te schorsen vanaf 15 ocktober tot 15 maart, en door deze regeling is de eigenaar vrijgesteld voor mrb. De echte liefhebber rijdt in deze periode toch niet met de oldtimer. Wil je de oldtimer niet in deze periode schorsen wordt je gewoon verplicht de mrb te betalen, want dan gebruik je hem elke dag wat niet de bedoeling is van de bestaande regeling. Dit lijkt mij een eerlijke oplossing.

   • is makkelijk praten SCHORS he voor de herfst en winter maar je praat niet erover dat je hem dan ook niet op de openbare weg mag laten staan.
    dus je dan duur aan een stalling moet,en probeer die dan maar is te vinden in je buurt.
    ze moeten er gewoon van afblijven met al dat geneuzel en uit melken.
    wat mag je nog wel.
    bootje varen mag niet meer brommertje rijden ook niet meer straks ook de fiets aan de beurt en wandelen dan ook maar?
    ze moeten eens stopen met dat geld voor oorlogjes spellen en die hoge decralatie,s die ze indienen.

  • heefd deze man nu niks beters te doen dan hier achter aan zitten trekkers ook laten betalen en vliegtuigen en rakketten ook mileu vervuilers dit is gewoon de burgers uit melken ze weten niet meer hoe ze je het geld uit de beurs moeten trekken en zou het doorkomen en ze toch blyfen ryen word het niet anders van ja aleen weer de staatskas gevuld

  • in begin was gesteld dat autos die 25 jaar belasting hadden betaald belasting vrij zouden worden. als men er vanuitgaat dat een auto 25 jaar gekentekend moet zijn in nederland zijn we van alle scheve inport af die auto die zonder bpm en belasting zijn ingevoerd en dus nog nooit wegenbelasting hebben betaald hebben we dan in een klap scheeld dik 70% en hebben de echte mensen met een auto die hier 25 jaar belasting hebben betaald recht op.

  • hallo allemaal.

   ik ben van mening dat ze alleen mensen die de oldtimer als tweede auto hebben ( dus nog een auto hebben voor dagelijks gebruik ) moeten vrijwaren.
   Ik rij zelf een volvo v70 diesel als eerste auto en kan zeggen betaal er stevig belasting voor (geen enkel probleem)
   daarnaast heb ik nog een landrover 109 uit ’79 op benzine, ik rij er hooguit 1000 km per jaar mee.
   hij weegt 1750 kg, kan je nagaan hoeveel ik naast alle andere bezuinigingen nog eens extra kwijt ben….

   dat wordt dan maar verhuizen naar belgie…. 

   ook niet ideaal maar niet zo schofterig als nl

   gr

   bob

  • Raimond Eggn

   Waarom worden alleen de auto bezitters wederom de dupe. We betalen dan MRB maar waar wordt deze dan allemaal voor gebruikt. Een groot gedeelte gaat naar het ministerie van verkeer voor onderhoud van de wegen en het waternet met brugen, sluisen enz.
   Volgens mij mogen de boten ook belasting gaan betalen voor gebruik van het onderhouden waterwegen net. Als ook het verschil in belasting voor vrachtwagens t.o.v. auto’s. Want vrachtwagens rijden veel meer stuk dan auto’s vooral die met veel assen (Wringen het wegdek stuk).

  • gisela en cornell burgert

   Maarssen,11-7-2013, beide gehandicapt/invalide en aangewezen op grote deisel bus voor vervoer van 2 scoot mobiel,s waarom worden wij asl lang durig chronisch zieken /gehandicapten weer eens dubbel gepakt,moeten wij echt 3100 euro mrb gaan betalen,er is bij ons al meer als 800 euro per maand wegbezuiigd ,gaat deze ridicule maatregel duur zitten wij thuis en kunnen wij nergens meer heen,p.s woij kunnen door onze vele chronische3 ziektes niet met openbaar vervoer en zijn dus echt aangewezen op onze oude ( bus van 1980) gr gisela en cornell burger
   p.s 2 oud chauffeur dei zich altijd kapot gewrkt heft voor debaas en daar nu flink vootr gepakt word!!!!
   p.s 3 ook heel erg lang anwb lid waar blijft jullie mede menselijk heid anwb en fehac of is dehulp er alleen maar voor de rijken??????? en mogen wij als invaliden niet meer rijden?????

  • punt 2 en 3 ben ik mee eens punt 1 niet waarom niet net als de rest van europa op 30 jaar
   en de overgangs regel moet gelden voor alle auto’s maak niet uit wat voor brandstof
   De regering heeft zelf de grote schaal inport veroorzaakt en nu willen ze er van af
   dat je voor de stink diesels die dagelijks gebruikt worden belasting moet gaan betalen vind ik terecht maar laat de hobby auto’s met rust
   Ik heb zelf een golf2 TD uit 85 met oldtimer verzekering en tot 3000 km per jaar mag rijden dat met de jaarlijkse APK keuring gekontroleerd kan worden, het niet meer intersant is met de dure MRB voor diesel
   De regel auto’s van 1986 tot 30 jaar oud in de overgang regel, en auto’s tot 1987 wachten tot ze 30 jaar oud zijn
   Misschien is de oplossing wel dat alle oldtimer rijders de MRB wijgerd te betalen en bezwaar aantekenen

 2. Heren

  fantastisch jullie initiatief doch

  ik ben wel een scheefrijder om het zo maar te noemen maar om nou zo ff € 2000,00 per jaar aan wegenbelasting te gaan betalen is wel een beetje scheef lijkt me …en ook op zo een korte termijn..

  auto staat net bij de garage voor een zeer grote beurt…

  Martijn van Grol

  • De grote import van buitenaf is door het kabinet zelf op gang geholpen, dit door het grote verschil in wegenbelasting, zo betaal je in Duitsland voor een Defender van 2200kg met een diesel motor rond de €250,- in Nederland is dat rond de €2400,- Het is dus niet vreemd dat met als bezetene klassiekers gaat importeren.

   Mijn menig is vasthouden aan de laatste regelgeving t/m 1986 belastingvrij en als nieuwe extra regel de datum eerste tenaamstelling vast zetten vast zetten op voor 2013, zo wordt de import stop gezet en de huidige bezitters gevrijwaard.

  • Ha Martijn, Jij ook hier (-:

   Hier nog een scheefrijder, al is het niet het hele jaar. In de winter gaat hij de garage in en komt winterauto eruit (die in de zomer geschorst staat).

   Als het niet anders kan ben ik wel voor de optie die hierboven genoemd wordt: oldtimers verplicht schorsen in de winter en dan MRB vrij rijden in de zomer. In dat geval verandert er niets.
   Maar eigenlijk voelt het als tijdens het spel de spelregels veranderen.

   Met twee oldtimers, één op benzine (€868/j) en één op LPG (€1880/j) is wordt het wel een erg dure hobby zo……

   Groet,
   Antoon Rubbens.

 3. De afschaffing zorgt ervoor dat en stuk oude traditie (folklore) verloren gaat. Wij hebben verschillende oldtimers, die we dan niet meer kunnen houden en die ook niet meer te verkopen zijn. Er gaat veel verloren, vooral voor de knutselaar, die met de electronische auto’s niets kunnen beginnen. Waarom niet de leeftijd van 40 jaar bv en voor diesels etc. een bijbetaling. Of een auto waarop belasting betaald wordt, dan mogen de oldtimers per persoon/gezin gratis????
  Deze plotselinge afschaffing, die dan ook 1013 ingaat, heeft me nu al de eerste slapeloze nacht bezorgd.
  HELP!!!!!
  OLga

 4. hallo,

  ze moeten alle oldtimers naar RDW sturen voor een CO/roetmeting,
  want ik rij dan wel in een golf 2 uit 1984 maar mijn uitstoot is 10x minder dan zo’n oude mercedes, mijn auto is voorzien van een 1.9 TDI motor, het zla immers niet best zijn als een Golf 4 niet meer op de weg mag. dus ik zeg alle diesels naar RDW voor een roetmeting.

  • he hallo ik heb zelf merc 260se uit 87 en heb hem ook moeten keuren en heb daar ook de roetmeting gehad en die was goed dus wat je zeg vindt ik gelul.

 5. We hebben een kleine dagelijkse peugeot 104 goed voor milieu… maar om afentoe met de honden eropuit te gaan een volvo 740 uit 1986.
  Yep we rijden niet veel met deze auto. maar goed… als ze die vol gaan berekenen dan moet ie de sloop op want NIEMAND wil m dan .
  Tevens hebben we nog een fiat spider… 124 uit ’83 die word ook vast volledig belast….
  Gaan we door ons liefhebberij/hobby failiet!!!! kant toch niet waar wezen

 6. De doelgroep die momenteel een oldtimer rijdt zijn de hobbyisten en mensen met een klein budget die de huidige regeling gebruiken om voordelig toch een leuke auto te rijden. Veel mensen hebben geinvesteerd in de aanschaf,onderhoud en bv de inbouw van een gas installatie. Je kunt deze mensen niet straffen door de MRB regeling per 2013 af te schaffen. Je kunt dit wel over een aantal jaren afbouwen en de hobbyisten tegemoet komen met een regeling.
  Bruggen Slaan dat is wat Rutten en Samson willen. Maar een brug bouw je!Een put sla je en gooi je zonodig ook zo weer dicht. Maar een brug die breek je netjes met beleid af en dat hoor je ook te doen met een evt. afschaffing van de oldtimer regeling. Breek die als het dan echt moet langzaam af door het te spreiden en zadel mensen die het al minder hebben niet direct op met een MRB van 1000 tot 2500 p/j. en een waardevermindering van hun auto. Wat te denken van de strop die handelaren en garage’s hebben hierdoor. Bezuinigen?????
  Beste Mark denk nog eens aan je Saab en praat nog eens met Diederik!

 7. Laat alle weggebruikers wegenbelasting betalen, dus ook de boeren en dergelijke bedrijven, kortom iedereen die van de weg gebruik maakt!

  • alle boeren dubbel aanslaan voor wegbelasting op tracktoren en maaiers en oude oltimers ook want warom hoeft zn schrothoop geen belasting te betalen ik vind van wel. en rutten ook beter dan de ww aanpakken toch dat kost je meer n jaar zonder geld als n jaar geen oltimer

 8. Mark Rutten zegt dat het om het milieu gaat , doch ik betwijfel dat.

  Veel oldtimers hebben een lpg installatie ingebouwd terwijl er niet meer veel kilometers mee gereden wordt. (verzekering technisch al niet mogelijk).

  Als men straks wegenbelasting betaald is het dan minder erg voor het milieu?

  Verplicht dan de oldtimers te voldoen aan moderne uitlaatgas verplichting, dan is het milieu er mee gebaat.

  • Ik rijd al 40 jaar rond in mijn oldtimer, een Rover P4 100. Kocht de auto bij een sloper voor 300 gulden, maakte van er één en bouwde er een LPG installatie in. Deze wagen heeft inmiddels 900.000 km op de teller staan! Er was een jaar bij dat ik er 60.000 km mee reed.
   Tot 1987 moest ik ongeveer 3000 gulden wegenbelasting betalen! Nadien bleef het mijn enige voertuig. De auto rijdt 1:8 op gas. Dat was dus erg goedkoop! Na 1993 was ik met vervroegd pensioen en daarna blijf ik onder de 6000 km per jaar.

   Mijn grootste bezwaren tegen de nieuwe regelgeving zijn:

   1. als het om het millieu gaat moet de op gas rijdende auto worden ontzien. De uitstoot is zuiver en alleen water en CO2, een heel klein beetje stikstofoxiden en CO daargelaten.

   2. mijn soort auto’s zijn museumstukken. Dat ik er nog gebruik van maak heeft te maken met een gedreven instelling: alles wat oud is, is nog niet waardeloos. Gooi niets weg als het nog bruikbaar is.
   Leg naar mijn idee de grens rond 1970 of 1975. Daarna werd immers bij millioenen geproduceerd en kan over museumstuk niet meer worden gesproken.

   3. als we het toch over het millieu hebben:

   de millieubelasting bij de produktie van een nieuwe auto is VELE malen hoger dan de millieubelasting tijdens zijn werkzame leven (benzineverbruik en de gekoppelde uitstoot!). Dit wordt herhaald aangetoond maar nooit meegenomen. Wat denkt u wat het aan uitstoot bij het winnen van ruw ijzer en aluminium kost bij deze produktie?
   Een auto bevat tenminste 10.000 onderdelen (bouten, lagers, carrosseriedelen, rubbers, plastics en ga zo maar door…) Die worden allemaal in een klap vernietigd en dat levert dan OOK weer veel millieuproblemen op!!
   LAAT STAAN de NOODZAAK voor die sloop: als een auto te duur wordt in onderhoud, doordat slijtende of verroeste delen moeten worden vervangen, dan kun je hem ook nog laten revalideren. Dat kost natuurlijk wel wat (veel) geld, maar het zogt ook weer voor WERK!.

   We hoeven dan niet een JAPANSE auto te importeren en houden het werk in Nederland. Gesloten beurs!

   Natuurlijk: u wilt die NIEUWE AUTO uit die lokkende advertenties, dat besef ik ook wel. Maar als daar electronisch iets aan weigert, ben je ook erg veel geld kwijt.

   Tenslotte:

   ik voel wel waar de schoen wringt: die import uit Duitsland van die prachtige kwaliteitsauto’s als Mercedis en BMW. Die gaan niet snel kapot en bovendien zijn de onderdelen goed verkrijgbaar. Een handige sleutelaar kan bij deze modellen al het werk nog zelf doen en de toepassing van electronica was nog te overzien….

   Dat is in regeringskringen doorgedrongen en een (millieu)doorn in het oog van mensen die niet zelf hun auto kunnen onderhouden.

   Ik zie onze minister-president tenminste nog niet zo snel in zijn nette pak onder zijn “karros” kruipen…

   Ik hoop op wijsheid.

   Frans Driesens (lid Rover Owners Club Holland)

   • Hank Blauw

    helemaal mee eens. Ik rij in een Volvo pv544 Op LPG doet hij 1op 10 en als ik me weet te bedwingen( het is echt nog een snelle auto) kom ik op 1 op 11. Het fabriceren van een nieuwe auto is heel belastend voor het milieu. De Volvo is van 1965 en heeft dus viermaal de aanschaf en fabricage van een nieuwe auto weten te voorkomen. De dienst die hij daarmee aan het milieu heeft gedaan kan geen enkele nieuwe auto evenaren met een iets lager verbruik en of een filter.De belangen van de rechtse automobiellobie om nieuwe autos te verkopen zijn groot en de a technische linkse stadse milieujongens Milieudefensie etc. tuinen erin door mee te gaan met slooppremies en het verbieden van de toegang van oldtimers in hun stad. De grens stellen bij 1970 of 1975 Hank Blauw Spanbroek

 9. zo simpel ligt het niet.
  ik bezit een 1986 mercedes als enige auto.

  wij komen iedere maand net rond met het geld wat we verdienen.
  mijn gezin heeft deze wagen nodig.
  ik ben handig en sleutel/doe alles zelf.

  nu moet ik deze wagen weg doen en kan ik niet meer rijden.
  geen geld voor iets nieuws.
  woonwerk verkeer is nu onmogelijk.
  de zondagse rit naar opa’s en oma’s zijn afgelopen.

  ik weet echt niet hoe dit nu verder moet…
  bovenstaande artikel doet me pijn.

  korte termijnpolitiek en ego’s maken dit land kapot.
  nederland is geen leuk land meer om te wonen.

  • Eindelijk een eerlijke en mooie mening, Joop.
   Ik vind Rutten en Heel Nederland trouwens ineens ook niet zo leuk meer en dat vind ik best erg eigenlijk.
   Misschien is het een idee om de tijdsduur van eigendom te gaan belonen, hoe korten de oldtimer eigendom is hoe duurder, dan help je mensen die al langer een oldtimer bezitten een beetje en hou je wilde handel ook een beetje in toom.

   Gr. Jansen

 10. Rob & Marja Dekker

  Rijden voor onze hobby met een Land Rover 110 diesel uit 1984. Maken er alleen vakantie tripjes mee. Komt neer op 3500 km per jaar.
  Al enkele jaren vrij van BPM,maar gaat volgens de berekening weer € 1436,- naar de schatkist afdragen.

  Dus einde hobby en een in top-conditie verkerende Oldtimer waardeloos (dus rijp voor de sloop)

 11. ik ben al 2 jaar bezig om een toyota landcruiser te restaureren. ik heb hier al ontzettend veel geld in gestoken. door deze wijzeging is dit allemaal weg. echt genaaid!!!

 12. Jan modaal

  Iedereen die een gratis auto rijdt loopt te janken dat ze niet meer rond
  kunnen komen omdat er in ene belasting moet worden betaald.
  Zielig volk, auto rijden kost geld. Als je het niet kan betalen dan ga maar
  lopen of fietsen. Of je bezuinigd op iets anders om toch te kunnen rijden!!

  Waarom moet altijd de harde werker voor alles opdraaien in dit land?
  Dit land is echt niet leuk meer om te leven.

  • Je bent zelf een ziele poot
   mensen die zo reageren zijn gewoon JALOERS!!!
   Dat ze zelf geen oltimer kunnen kopen

  • Laurens van Ree

   Jan modaal says:
   dinsdag, 30th oktober 2012 at 19:12
   Iedereen die een gratis auto rijdt loopt te janken dat ze niet meer rond
   kunnen komen omdat er in ene belasting moet worden betaald.
   “Zielig volk, auto rijden kost geld. Als je het niet kan betalen dan ga maar
   lopen of fietsen. Of je bezuinigd op iets anders om toch te kunnen rijden!!

   Waarom moet altijd de harde werker voor alles opdraaien in dit land?
   Dit land is echt niet leuk meer om te leven.”

   Luister vrolijke vriend niet iedereeen in dit land heeft werk of heeft een prachtleasebak en omdat hij die rijdt het geen bal kan schelen wat benzine diesel onderhoud of whatever kost. Ik heb zelf een oldsmobile uit 1981 op lpg zelf sleutelen mogelijk onderdelen verkrijgbaar en betaalbaar. De mensen die een wegenbelastingvrije nieuwe auto kopen die moeten ze aanpakken waarom?? ook daar zal ik je antwoordt op geven ten eerste rijden ze al zuinig en zijn ze minder kwijt aan brandstofkosten en moeten die dan maar extra beloond gaan worden omdat ze zuinig rijden dus geen wegenbelasting???? mag jij mij uitleggen. En dan nog een ander punt de wegenbelasting is om wegen te onderhouden toch?? heeft geen bal met milieu te maken.

   Daar komt nog wat bij dat mensen die nu zonder erk zitten een mogelijkheid hebben om een auto te kunnen rijden omdat het anders totaal onbetaalbaar is gezien alle kosten oa de zorg de pan uitrijzen en zodoende de mogelijkheid hebben met solliciteren mobiel te zijn en dus wellicht eerder aan de gang kunnen komen. in mmijn geval ligt het anders ik zit helaas in de wao en als je daar ook wat over te klagen hebt of mocht hebben neem dan alles van me over en denk niet alleen ikke ikke ikke dat is pas zielig dat wilde ik ff kwijt.

   • Hallo ik heb zelf een paar oldtimers en ook gewone auto’s
    Den Haag maakt zich druk om de oldtimers want een of andere linkse rakker zag weer een potje geld
    Het belachelijke is dat je voor een nieuwe zuinige auto geen mrb betaald en daar toch iedere dag mee rijd
    Lekker zuinig alleen je rijdt /maakt wel gebruik van de wegen is erg vreemd is trouwens ook moeilijk uit te leggen aan een Duitser of Belg
    Kijk de staat verdient ongeveer €35 miljard aan voertuig inkomsten dwz. Bpm btw accijns op brandstoffen en
    Motorrijtuigenbelasting nu willen ze ongeveer 30 miljoen binnen halen op de oldtimers volgens mijn berekening is dat 1%
    Doe het zo als in Duitsland geef een oldtimerkenteken af en betaal bv.alleen de brandstof toeslag of neem een seizoenskenteken van maart tot oktober is ook leuk voor de betalende cabriorijder
    Dus voor alle boys en giro’s in hun lease auto de baas betaald en een ander kan ook nog auto rijden want van het openbaar vervoer moet je het in dit land niet hebben vooral niet deze tijd met al die bladeren op de rails

   • Mooi gezegd

   • afschaffen wegen het milieu? we wonen onder de rook van Polen!!
    Als ik opeens belasting betaal voor mijn klassieker, dan is hij……opeens zuinig en schoon?
    Schei toch uit!!! stelletje PVDA communistische viespeuken!!

  • Beste meneer modaal,
   gaat u in weer en wind 44km per dag fietsen naar uw werk, omdat u te oud bent om dichterbij werk te vinden??? Succes dan!!!
   Voor de echte oldtimerfan: doorgaan met protesteren!!!!

  • de liefhebbers hebben er zeer veel geld in gestoken
   de auto,s kosten meer aan onderhoud
   als het geld wat we in de de oldtimers hebben gestoken is weg
   dan heb ik het nog niet eens over de aanschaf van de auto

   wat is hij straks nog waard, wie betaald ons dat verschil

   het slaat nergens op, alles wordt voor ons onmogelijk gemaakt, zelfs onze hobby,s

   een aantal jaren werd het grijskenteken voor de gewone man al weggenomen.
   het gaat puur om het geld ergens vandaan te halen.

 13. wat word het volgende, belasting betalen voor je fiets ?
  Hoe kunnen ze een regeling jaren laten bestaan, en dan in een keer afschaffen.
  Die lui in den haag zijn niet te vertrouwen. je kunt nergens op rekenen,
  ze beloven van alles tijdens de verkiezingen maar als het er op aankomt
  trekken ze je zak leeg.

 14. Waarom draaien we het niet gewoon om, een kwartje op de brandstofprijs gas,diesel of benzine van Rutte en de wegenbelasting afschaffen, iedereen betaald rijd je veel betaal je veel rijd je niet betaal je niet. Ook onze buurlanden dragen dan mee in de pot. Besparen we een hoop kosten in uitvoering en handhaving wegenbelasting. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om uit te rekenen dat dit een super oplossing is.

  • hier kan ik me al jaren in vinden !!!

   laat de wegenbelasting zoals het nu is en gooi geld op de brandstof prijs.

   wie veel rijd die veel betaald ,en hoe schadelijker de motor hoe meer poen.

   kilometer heffing is goed.

   ben nederland goed beu aan het worden. ben geen melkkoe.

  • Op dez manier betalen we eindelijk eens naar gebruik.
   Ook de vervuilende grasmaiers, kettingzagen en gemoteriseerde tuinartikelen.
   Ook de watersport spekt de staatskas. Lijkt mij een eerlijke deal.

  • Dan betalen de vele werkende buitenlanders zoals de Polen hier in het Westland eveneens mee aan het gebruik van de wegen.

 15. Dit is toch abnormaal, elke keer als er een nieuw kabinet gevormd is wordt er weer aan de oltimer regeling gemorreld. Dan weer zus dan weer zo. Laat ons gewoon een keer met rust. Voor het milieu kunnen onze auto’s ook gewoon gemeten worden bij de APK. En als het echt te gek is kan er een roetfilter of katalysator gemonteerd worden. Maar je gaat toch geen belasting heffen op een hobby object die nauwelijks op de weg komt. Dit is wel een héle grote teleurstelling Rutte 2

 16. IK VIND DIT NIET NORMAAL SCHAF LKKR DIE OUDE MERCEDESEN AF VANAF 1984
  OF GEEF LKKR VEEL GELD AAN HET BUITELAND WEG
  ZE HELPEN DE HELE HANDEL GEZINNEN NAAR DE KLOTE
  ALS ZE ZELF MAAR WEL LKKR KUNNEN RIJDEN
  EN ALLE LEUKE AMERIKAANSE DAGEN EN OLDTIMER FESTIVALS

 17. DE 230D UIT 1986 BEDOEL IK DAN HEH NIET DIE OP LPG DIT IS TOCH GEEN OLTIMER MAAR EEN milieu VERVUILLER

 18. Trotse w115 bezitter

  Het moet niet veel gekker worden hier in Nederland !
  Kheb zelf een w115 200d uit ’73 en rij er maximaal 1500 per jaar mee , alleen als het droog en mooi weer is ,komt deze van stal af .

  In de loop der jaren veel laten vernieuwen omdat het ” voor mij ” een hobby is , op mooie dagen de ster uit de schuur en even een stukje rijden .
  Heerlijk ..
  Word deze hobby ons nu allen afgenomen door deze klote regering ?
  De man en vrouw , welke trotse bezitters zijn van oldtimers , worden nu dus via deze manier elk stukje vrijheid afgenomen ?

  Achja , dan maar schorsen en wel verzekert houden , wie pakt je op de vrije zondag ?
  kentekenbewijs met foutieve gegevens 220 euro volgens de nieuwe norm !

  Beter dan een jaar lang wegenbelasting te dienen betalen

  • Hier kan ik mij helemaal invinden. Ook ik rijd een Mercedes W115 220d. Ik rij ongeveer 1000 km per jaar. Het is al een dure hobby. Laten ze de nieuwe auto’s die wegenbelasting vrij zijn, maar aanpakken . Zij maken veel meer gebruik van de weg dan wij!

   Ik stem de volgende keer niet meer, laten ze maar een poepie ruiken!

   • Wij rijden in een mercedes diesel uit 1985. Ik begrijp niet goed waarom deze auto’s vervuilende bakken worden genoemd. Bij de apk keuring hoort gewoon een roetmeting. Apk goedgekeurd betekent dus dat de uitstoot binnen de gestelde norm valt.

 19. hoi ik heb 7 oldtimers waarvan de oudste 89 jaar is en de jongste 40 jaar als ik per auto 1 x per jaar tank is het al veel.7 x wegenbelasting ga ik niet betalen hoor voor 1500 km toerritten te doen dan meot maar alles naar het buitenland verkocht worden.zonde van het rijdend erfgoed van nederland

 20. Hallo,

  Jaja onder t motto milieu, vertellen de Hoge Heren ons dat er weer belasting op de oldtimer geheven moet worden…..mijn inziens is het alleen maar om hun eigen zak te spekken. Maar laat dan elke diesel een roetmeting doen wel zo fair ! Het blijven ook boefjes daar in Den Haag.

 21. Deze maatregel komt voort uit louter verkeerde intpretatie van een old timer de goeden moeten het numet de kwaden ontgelden .
  Dit heeft niet veel zin en weer een hobby word teniet gedaan ,het genot om al sleutelend een oude morris minor op de weg te houden wat ik nu doe is weg bedankt Rutte!!!
  Deze auto heb ik echt niet voor geldelijk gewin!

 22. Hallo,

  Ik heb n Buick Riviera Boattail uit ’71.
  Vanaf mijn 12e jaar ben ik verliefd op dit model en ruim 20 jaar later kan ik er “misschien” in gaan rijden.
  Deze heb ik 2,5 jaar geleden ingevoerd en zal er komend voorjaar voor het eerst in gaan rijden, dan is hij namelijk eindelijk klaar. Hij rijdt op LPG en dus schoner dan de meeste benzine auto’s.
  Ik zal met deze auto hooguit 1000-1500 km p/j gaan rijden!
  Helaas zal ik hem moeten wegdoen voor hij klaar is, ik kan geen dikke €100,- per maand missen!!

  Ik hoop dat dit niet doorgaat.

 23. Ik heb een 67 ford mustang waar ik misschien duizend kilometer per jaar mee rijd. Daarnaast heb ik nog twee auto’s waar ik netjes mrb voor betaal. De culturele waarde lijkt mij in deze belangrijker dan het milieu argument!!! Ik vindt dat iedereen over 1 kam moet scheren, ik kan me wel voorstellen dat je een grens moet trekken. Als ik nu mrb moet gaan betalen voor een auto van 1450 kg, wordt het wel erg prijzig. Ik hoop dat ze met deze plannen hoog inzetten en alsnog tot een akkoord kunnen komen,en dit voorstel enigszins afzwakken!!

 24. Uiteraard is betalen van MRB voor een oldtimer niet beter voor het milieu.Stoppen met deze edele hobby wel,want niet meer rijden = geen uitstoot.Kom op zeg, deze regeling is wederom spekken van de staatskas.
  Net als met het grijs kenteken voor particulieren,energiezuinige vehikels en overige toffe regelingen en subsidies gaat het nu ook met
  deze groep liefhebbers gebeuren.
  Eerst wachten tot half( en meer)Nederland gebruik maakt van de regeling
  en dan ineens afkappen zodat je bezit redelijk waardeloos word om te verkopen en het plezier om het te bezitten ook minder aangenaam is.
  Althans, voor de meeste denk ik.

 25. Zeg nu niet dat alle oldtimers vervuilers zijn. Ik zelf rij in een Jeep van het bouwjaar 1984 waar destijds bij gebrek aan loodvrije benzine de katalysator werd verwijderd door de toemalige importeur.
  De auto is intussen voorzien van een benzine injectie unit, die door een motormanagement en een lambdasonde met een nieuwe katalysator in het uitlaatsysteem wordt gecontroleerd. Ook is er een G3 gasinstallatie peplaatst, die door hetzelfde motormanagemnt wordt geregeld.
  Als de auto bij de APK keuring wordt bemeten aan zijn uitstoot dan wordt er aan de hoogste eisen van de huidige normen voldaan.
  Er zijn dus wel zeker methode’s te bedenken om een oldtimer aan de milieu eissen te laten voldoen. De RDW is echter voor deze verbetering niet thuis en wil de auto met deze installatie niet op kenteken wijzigen.

 26. ik schaf ook 2 oltimers aan uit 1986 milieu vriendelijk,,en schoon, ivm wetgeving eis 25j,ik heb recht op bescherming beslissingeen vorige kabinet,, ,voor puur hobby met moto, die had ik vroeger ooit willen kopen/rijden, droom komt nu uit,ik rijd ze voor plezier, niet voor luxe, ze zijn immers schoon en apk goed voor milieu eisen zelfde als auto uit 2012, dromen zijn bedrog ,laatste spaar centen 2010 en naar de bank,om ,,en dus enorm kosten gemaakt aanschaf voor totaal 8000 euro,maak onderhoud kosten 2000 euro, nu dit, voor de hobby gewoon de economie/industrie geholpen met kosten/werk en nu oud ijzer prijs, dit is diefstal. lijkt weer .crimineel gedrag van VVD, de waarheid is hard minister, laat de oltimer van voor 1987 met rust, roep op tot actie,

  • ik ben in bezit van 3 oldtimers en hobbyist in hart en nieren waarvan ik twee diesels heb en een benzine met apk keuren wat ook weer euro s in de schatkist brengt heb ik nog nooit problemen gehad met c o uitstoot dus milieu als argument vind ik bedrog en mijnheer rutte als u toch bezig bent om ons het enige leuke en mooie af te pakken naast hard werken en veel belasting betalen zou ik er nog een schepje bovenop doen met openhaardbelasting milieutechnisch gezien ha ha een echte oldtimer liefhebber

  • marcel van duren

   Nieuwe “regeling” slaat nergens op. Houd het gewoon zoals het nu is!
   Bouw de regeling geleidelijk op naar 30 jaar of meer, dus op de manier van nu.
   Mensen die nu een oldtimer hebben worden dan niet achteraf genaait en de mensen die gebruik maken van de regeling voor dagelijks vervoer die hebben na 5 jaar teveel roest of mankementen. Als dit dus geen hobbyisten zijn dan doen ze de auto dan wel weg. Als je geen liefhebber bent ga je geen tijd en moeite en vooral geld in een oude bak steken.

 27. bedankt ,wat is/ zijn oltimer/ verwoord,, ik herhaal laat de auto voor 1987 met rust.hou je aan beslissing van al aangeschafte autos,,op naam,, ze zijn alle gekeurd APK en milieu gekeurd gelijk als auto wetgeving jaren bekend, dus totaal niet zo onvriendelijk. ze betalen immers ook de dure brandstof prijzen, zie euro pees gezien, doe sociaal, vermijd alle autos met brandstof in de grote steden ,doe infra struktuur, doe openbaar vervoer bevorderen rondom steden, en kijk waar aantoonbaar problemen zijn, doe niet de zwak, er zijn ook normaal beslissingen te doen ,waar de kiezer voor gekozen heefd,

 28. voorbeeld;1e er sttat dag voor besluit kabinet een deurwaarder voor de deur, ik moet 10000 euro van u hebben, ik zeg heb ik niet, maar ik heb 2 oltimer , deurwaarder zegt, die neem ik mee, geschat op 10 000 euro, oke , u bent van uw schuld, deal. ok.. 2e voorbeeld, er staat deurwaarder voor de deur, 1 dag” na” kabinet besluit ik moet 10000 euro van u hebben, ik zeg die heb ik niet, maar ik heb 2 oltimers. deurwaarder zegd neem ik die mee, geschat 250 oud ijzer prijs, u moet nog 9750 alnog betalen, wanneer? hoe? dit is de waarheid minister

 29. Terecht, de stad wordt overspoeld met vervuilende diesels. 20.000 auto’s van 1987 en ouder per jaar extra geimpoteerd uit omliggende landen. alleen maar om belastingvrij te kunnen rijden.
  Mensen hebben schijt aan het millieu, dus moet de overheid ingrijpen.

  Dus iedereen gewoon betalen, met uitzondering van hen die een extra zuinige milieubesparende bijdragen leveren aan de oplossing tegen vervuiling.

  gegroet peter

  • Belachelijk dat vrijstelling wordt afgeschaft, echt weer zo Hollands naaierig.
   Met dat geld kunnen de communisten Rutte en de Gladpaal Samson die arme sloebelanden spekken
   waar je toch niks van terug ziet.
   In Afganistan, wat hebben ze bereikt? 24 doden, dat hebben ze bereikt!!! 24 gezinnen kapot!!!
   PAS OP!!!! Het wordt hier heel COMMUNISTISCH, duurt niet lang of je kunt een VW Touran op bestelling kopen via de regering in het wit, zwart of grijs met betongrijs interieur en een A-ultra label TDI

   EIN DAT MILIEU? gewoon flauwekul, we zitten onder de rook van POLEN!!

 30. o,ja en zij die klagen dat ze de auto zelden gebruiken, puur hobby of vakantie matig. Gewoon je auto schorsen, en voor de vakantie weer aanmelden.

  • Dit is bull shit, je pakt je oldtimer als het mooi weer is,
   Ik gebruik mijn cabrio soms nog in november terwijl ik er in juli dit jaar niet 1 keer in gereden heb vanwege regen. je kunt hem niet iedere keer schorsen en er maar weer in doen want dat heeft onze geweldige regering ook al om zeep geholpen!

   nl: binnen 3 maanden weer uit de schorsing halen complete drie maanden betalen!

   Dan kan ik beter het hele jaar in mijn ‘vervuilende’ oldtimer rijden en mijn schone A label mini maar weg doen.

   Belachelijk onder het mom van milieu!

 31. jullie genoemde voorstel tot beperken van het aantal km’s is natuurlijk weer een papieren tijger. het terugdraaien van de km stand elk jaar is een heel eenvoudig klusje….. en voor mensen die schijt hebben aan het milieu een zekerheidje.

  alleen voordeel als tweede auto???? het vrouwtje rijd haar polootje, d’r husband rijd zijn Mercedes diesel. Dat werkt du ook niet.

  voor een ieder die goedkoop wil rijden. gewoon klein autootje kopen, 50/50 deal. kost €3200. met de kosten die je bespaar op onderhoud en wegenbelasting betaal je de 2de 50% aanschafprijs, en je hebt nog nooit zo goedkoop gereden.

  • Hallo, he,
   klein autootje kopen zeit-ie….
   Waar moet ik mijn drie opgroeiende kinderen van 18, 16 en 13 laten???
   Heb nu een corsa van 1996 met g3 gasinstallatie, daar passen ze niet meer in….dus een kleine auto kopen, en niet meer naar verjaardagen, geen familie meer zien etc??? En waar haal ik 3200 euronen vandaan met een loon waar ik elke maand 70euro van overhoud????

 32. je kunt denken watje wilt,het blijft een keihard gegeven dat de politiek NOOIT te vertrouwen is,dit is ronduit diefstal van een grote groep mensen die zijn hobby vernietigd ziet worden,de waarde van de voertuigen zakt in elkaar,pure diefstal van bezit en geld,ik rijd als tweede auto een MB op lpg ,schoner kun je niet rijden.Ik heb deze moeten aanschaffen doordat ik 3 jaar werkloos thuis zat mede door toedoen van het kabinet wat zijn taken heeft verkwanseld bij de toezichthoudende taken waardoor we nu in de crisis zitten,kortom ;aan alle kanten ben je de sigaar door de witte boorden criminelen

 33. Zou echt belachelijk zijn als ik voor mijn cadillac die alleen op gas rijd en maar 2000 km per jaar wb zou moeten betalen hij rijd dus schoner als een gewone nieuwe dieselauto
  Ze zouden alleen de auto.s moeten aanpakken die diesel rijden en dagelijks gebruiken voor woonwerkverkeer maar niet de hobbyrijders die op gas rijden of maar max 3000km rijden

  Nu gaan straks de rijken gewoon betalen en de armere moeten die hobby auto verkopen die ze ook niet meer kwijt raken en word je gelokt om een electra auto te kopen wb vrij.
  Gr menno

 34. Een dieptriest vooruitzicht.
  Oldtimers sieren het landschap,en de echte liefhebber gedraagt zich ook nog eens vriendelijker langs de weg .
  Nederland is helaas een door zwakke geesten bestuurd land geworden waar nooit de oorzaak van een probleem word aangepakt, maar altijd lapmiddelen worden gebruikt die “onschuldigen” duperen.

 35. doe gewoon een kastje er in zoals een vrachtwagen betaal je per km over de gps is het eerlijkst toch wie veel rijdt betaald het meest

 36. Wij lezen dit ook en huiveren bij de gedachte.
  Door de crisis is de waarde van onze Lincoln uit 79 al flink gezakt,maar als we nu ook nog eens wegenbelasting moeten gaan betalen zo’n €3016,= per jaar, ja hij rijdt op lpg.We hebben daarnaast nog een personen auto van 98 deze wordt gebruikt voor woon werk verkeer.Dan kunnen we onze Lincoln wel in de pers doen en wie betaald dat allemaal het verlies emotioneel en financieel.En dat gedoe over het milieu ammehoela milieu, uitzuigen doen ze ons. De meeste mensen die dagelijks zo’n auto rijden doen dat uit financiele noodzaak, omdat zo langzamerand alles onbetaalbaar wordt.En zo de ritjes naar bv opa en oma of werk nog kunnen. Maar er is iig 1 positief ding de RIJKEN mogen een beetje meer betalen en de minderbedeelde laten ze min of meer met rust.hé hé hoe zou dat komen, omdat ze bij de minderbedeelde en de middenklasse voor een groot deel uitgeplukt zijn.Dus vingers gekruist en hopen dat als ze hun zin doorvoeren de laatste 2 punten doorvoeren en géén wegenbelasting heffen over onze mooie oldtimers.

 37. Rutte & Samsom “bedankt”. Vele hobbyisten zijn de klos.
  Na vele jaren sparen mijn droom gekocht een Range Rover uit 1975. Met een moderne dieselmotor erin. Veel geld gespendeerd…. weggegooid!
  Wat men als overheid vergeet zijn dat veel kleine bedrijfjes die met veel liefde en inzet (nog) onderdelen kunnen leveren… weer een bedrijfstak naar de knoppen!
  En tja, we vergeten even dat we in Europa leven, in de UK, Duitsland enz. zijn oldtimers na 30 jaar niet meer wegenbelastingplichtig, dus gelijkheid voor alle europeanen nu even niet heer Rutte & Samson? Kan dit eens onder de aandacht gebracht worden door de overkoepelende oldimers clubs?

 38. Dag allemaal

  Jammer voor al die mensen die een echte hobby hebben met een echte oldtimmer . Maar kijk eens op internet wat er op staat aan (rommelpot)
  wat gewoon word misbruikt om maar flink wat km,s belastingvrij te rijden . is het dan niet eigenlijk zo dat misbruik van de regels hier toe gelijd hebben . En dat al die lui die maar massa,s auto,s hebben geimporteert dit wat nu gaat komen daar de veroorzaker van zijn ?
  Ik denk het wel het was gewoon te mooi om waar te zijn denk ik .
  En eigenlijk is het wel eerlijk want iedereen die normaal van ons wegennet gebruik maakt mag mee betalen toch . Of moet de groep die netjes in een schone auto rijd betalen voor die geimporteerde vervuilende troep ? Ik vind van niet maar alles van van voor 1970 ,1975 daar moet de grens zijn (vind ik)MOET BELASTINGVRIJ BLIJVEN !!! en dat is een zeer kleine groep ten opzichte van eerder genoemde groep .
  Groet een auto freek .

  • ,het is gewoon rechts lullen en links zakken vullen die samson die ex bajes klant en zijn linkse terroristen hebben die ** van rutte gewoon in hun zak gestopt alles wat er nog leuk is pakken ze je af ga toch maar weer op geert stemmen die is teminste rechtdoor zee

 39. D. Haaksma

  Bedroefend.
  We rijden al 27 jaar met ons Landrovercampertje.
  3 jaar geleden besloten geen andere camper te kopen, maar met ons vertrouwde voertuig door te gaan.Voor 17.000 euro ( nee de comma staat niet verkeerd)helemaal gerestaureerd van een kleine erfenis van vrouwlief.
  Het ding is in topconditie, Nieuwe assen, versnelingsbak – tussenbak etc etc. Opnieuw laten spuiten. We waren(zijn) beretrots op het ding.
  Daartegen gaan we gemiddeld per jaar 12 -15 weken op route.
  Daar zit dus al ons geld in. Met zuinig leven is dat voor ons mogelijk.
  Fijn zo’n betrouwbare overheid.
  En hebben ze al eens nagedacht hoeveel % van dit soort auto’s er rondrijd van hobbyisten. Jaren geleden promote de overheid eerder stoppen met werken. Dat hebben we gedaan, nu worden we daarvoor gestraft
  Wat een zooitje hufters daar in Den Haag.
  Ze gunnen de oudere Nederlander niets meer

 40. D. Haaksma

  Jullie bepleiten 40 jaar ??
  Dat is absurd.
  30 jaar is oud genoeg.

 41. Het is toch zo makkelijk. Wegenbelasting in de brandstof verwerken. Degeen die weinig rijd betaald weinig en die veel rijd dus meer. Zo stimuleer je ook de aanschaf van milieuvriendelijke wagens.

 42. heel kortzichtig wie gaat er straks nog naar een oldtimer evenement waar vele mensen de brood mee verdienen de restaurant,s die doordoor faliet gaan dit kost de staat natuurlijk geen geld dus rutte e samson michien breek het bord voor je hoofd nog eens

 43. zelf ben ik voor een 60 dagen kaart of blackbox die uitgelezen kan worden bij de apk. ik zelf heb 2 transam’s daar word alleen maar mee gereden als het mooi weer is anders niet dus ik wou hierbij de mensen die met een afgedankte taxi uit duitslands 20.000 of 30.000 km per jaar rijden belasting vrij even feestelijk bedanken voor het verpesten van onze hobby

  • sorry maar wij veranderen niets in de wet.Wij maken alleen gebruik van de regels.Er staat nergens in de wet dat je met een oldtimer max xxx aantal km mag rijden.Als je commentaar heb doe het tegen de grote jongens die weer knaken nodig hebben en de wet zo even veranderen.
   Trouwens als je toch wegenbelasting moet betalen waarom zou ik dan in een oude bak gaan rijden? De nieuwe gebruikte zijn goedkoper en luxer met alles erop en eraan.Ik ben zelf ook een oldtimer rijder w124 gewoon een super bak.

 44. hoort nog bij bericht hier boven ze rijden alle 2 op benzine

 45. VW Liefhebber

  Leuk met een verjaardagfeestje met onze VW T2 uit 1973 op een mooie zomerdag zit er niet meer in!
  Onze bus komt alleen met mooi weer buiten en rijden nog geen 1000km in 2 jaar. Ik ben eens met een leeftijdsgrens en zou naar mijn mening 35-40 jaar moeten zijn.
  Heeeeeel lang gezocht naar een bus en eindelijk gevonden en dan wordt je door het ooh zo mooie Nederland gen…..!!!!
  We moeten met zijn allen positief blijven, maar door de kleine man met zijn hobby te straffen wordt het er niet leuker op!

 46. Lekker weer op de kleintjes letten daar in Den Haag!Of is het van de kleintjes pakken?
  Heel het oldtimer wagenpark van NL draagt nog geen 1% bij aan de totale verkeersbewegingen.Wat denkt het kabinet dan te verdienen?Veel meer auto’s naar de sloop,export naar buitenland of kentekenschorsingen leveren allemaal 0 extra belastinginkomsten op.En een hoop extra milieuschade.
  Kilometerheffing via de brandstof lijkt me een veel beter alternatief.Misschien de import van oude auto’s remmen door nieuw afgegeven kentekens pas na een aantal jaren belastingvrij te maken.
  Overigens moeten die vuile oude diesels met bouwjaar van 1980 en jonger al wel een roetmeting doorstaan bij de apk,dus hoe vuil zijn die dan??
  Nee,deze maatregel is een belastingmaatregel en heeft NIETS met milieu te maken!!

 47. Als we nu eens beginnen met de grootste vervuiler aan te pakken
  Dus al die jank brommers
  Die stinken en zijn vuiler dan een oude vracht wagen
  Maar daar hoor je niemand over
  Nee pak maar weer iemand aan met een hobby die andere mensen ook een plezie doet en de geschidenis blijft herinnerden

  Een KTR lid

 48. Een oplossing zoals in ons buurland Duitsland is eigenlijk het meest voor de hand liggend. Daar worden auto´s ouder dan 30 jaren op originaliteit en conditie getoetst en krijgen bij goedkeuring dan de oldtimerstatus de zgn. H zulassung. Daarvoor is dan een wegenbelastingsbedrag verschuldigd van 190 euro per jaar ongeacht brandstof- gewicht- of pk´s. Omgebouwde auto´s zoals bijv. benzine wagens voorzien van een diesel motor worden dan dus van deze regeling uitgesloten. Maar ook een gasinstallatie tast daar deze originaliteit aan en dan betaald men eveneens het normale wegenbelastingstarief.

  Auto´s tot 30 jaar of zonder oldtimerstatus worden zonder katalysator -of roetfilter geweerd in véél grote steden en worden ook hoger belast in de MRB.

  De auto lobby is bij onze oosterburen zéér machtig en bovenal van nationaal belang. Want de Duitse economie is immers sterk afhankelijk van de autoindustrie en natuurlijk de verkoop van nieuwe auto´s. En niet echt gebaat bij het behoud van oudere auto´s op de weg. Desondanks is het ook daar mogelijk na vele verscherpde milieu regelingen en toeslagen voor ieder een oldtimer te berijden en bezitten tegen dus gereduceerde tarieven.

  Maar als ik zo de negative ervaringsverhalen hoor van mensen die ontevreden zijn met hun moderne relatief nieuwe milieu gevorderde met uiterst storingsgevoelige electronica bevulde auto, geloof ik niet dat die gemaakt zijn en of betaalbaar blijven om het jaren uit te houden. En binnen de kortste tijd zullen ook deze weer uit het verkeer gaan verdwijnen en waar is dan dat beoogde milieu voordeel tov van een exemplaar dat nog steeds voldoet ?

  Containerschepen die veelvuldig NL met de grootste binnenvaartshaven van europa aandoen varen op sterk verontreinigde brandstof en zijn enorme milieuverontreinigers waarom hoort men daar niets over ?

 49. Jebem ti mater

  we worden gemolken, hoe lang gaat dit nog duren?

  GELD KOEIEN ZIJN WIJ!

  Dus iedereen die een oldtimer rijd, waar veel geld in gepompt is voor in de toekomst, is nu de lul vanaf 2013.

  wat een bullshit

 50. Er wordt door een grote groep “medelanders” massaal misbruik gemaakt van deze regeling en daardoor rijdt het halve land al vol met stinkende mercedes 190 dieseltjes..

  • IK denk dat ik mijn cadillac 1979 die alleen op gas rijd maar in ga ruilen voor een mercedes diesel

   als ik toch wegenbelasting moet betalen betaal ik voor de vervuilde dieselauto minder wegenbelasting dan de 2000 kg wegende cadillac die op het schone gas rijd.

   Dit ga je dan krijgen of we schorsen masaal met zijn allen alle voertuigen dan hebben hun ook geen cent van ons
   lekker doorgaan zo met dit land rutte met zijn saab.

 51. witte boorden criminaliteit vind ik het!
  Nederland is een belastingparadijs maar dan wel voor het kabinet!

  Gelukkig ben ik recent vertrokken naar het Oostenrijk, mij zien ze in NL NOOIT weer…

  Trouwens hier rij ik een mercedes 300 diesel van 95 incl. verzekering en belasting voor 75 euro per maand!

 52. Laat de regeling zoals ie is voor alle huidige eigenaars van oldtimers. Ga ze pas belasten zodra de tenaamstelling en dus de auto van eigenaar veranderd. Dan kan iedereen zijn huidige hobby blijven behouden, er komen geen “nieuwe” belastingvrije auto’s meer bij, er komt niemand in de problemen en ce echte hobbyisten blijven vanzelf over. De oldtimers voor dagelijks gebruik zullen binnen enkele jaren uitgestorven zijn.

  • dit is de enige juiste beslissing, de echte hobby is al gekocht, stop de import en laat wat nu op naam staat zijn hobby afmaken, deze autos hebben immers energie/kennis en veel geld gekost, en dient beschermt te worden door de huidige beslissingen afgelopen jaar. laat deze groep met rust. afspraak is afspraak.

 53. Er bestond een goede regeling voor oldtimers. De zgn. 60-dagen kaart.
  Je koopt de kaart = wegenbelasting en kruist de datum aan dat je er mee rijdt. Bij controle (camera’s onderweg) ziet men wanneer je er mee rijdt en datum moet corresponderen met jouw aantekening op je kaart. Kan desnoods digitaal gemaakt worden.
  Toen deze regeling afgeschaft werd kreeg je ineens de wildgroei van oude auto’s voor dagelijks gebruik en zeiden wij al tegen elkaar: ‘dat gaat fout, straks draaien ze het terug omdat ze ineens een probleem zien en dan is ook de echte oldtimerliefhebber de klos’. En zie hier: het komt uit. Wat dit betreft is de gewone burger in de straat beter in staat om te zien wat beslissingen voor effect hebben dan dat onze politici dat kunnen.

 54. De oplossing die ik hierboven lees zoals deze in Duitsland toegepast wordt lijkt me ook goed te verdedigen.
  De oldtimer liefhebber wil best IETS betalen, maar het moet in verhouding zijn tot het gebruik. Wij hebben een auto uit de 50-er jaren en rijden er misschien 3 tot 4 dagen per jaar mee naar evenementen of als we ergens op bezoek gaan in voorjaar en zomer. Meestal staat ‘ie in de werkplaats (leuk voor de klanten om te zien) en soms moet ‘ie even naar huis omdat we meer werkruimte nodig hebben. (= ritje van 2 km)
  in herfst en winter komt ‘ie in principe niet buiten. Nou, dan wil ik ook geen wegenbelasting betalen. De moderne autootjes zonder wegenbelasting mogen wel het wegdek kapot rijden zonder aan de reparatie ervan bij te dragen. Hier is dus iets HEEL erg scheef.

 55. laat rutte en samson en heel den haag maar op de fiets naar het werk komen.
  en al die prive chauffeurs en dure bakke van auto`s waar ze in rijden maar afschaffen.blijf van ons geld en normen en waarden af.begin bij jezelf.
  als ze allemaal een beetje van hun salaris inleveren die daar werken of aanwezig zijn in den haag 1000 euro per maand = 1000×500 euro =500.000 euro per maand x 12= 6.000.000 euro per jaar en dat aan het mileu besteden en dat 10 jaar doen = 6 miljard dan is alles opgelost.

 56. Dat kan er ook nog wel bij.
  Jaren geleden dexia catastrofe(min. Zalm financien heeft toen deze banken gematst en werkt er nu zelf voor)
  Daardoor pensioen naar de clote
  Aow 1 jaar later
  Partner toeslag afgenomen
  Hypotheekrente aftrek weg
  En nu de hobby zelfs dat nemen die klootzakkken af

 57. we moeten een vuist maken mensen!!!!!

  Wij pikken echt alles hier in nederland

  Door die k.. mercedesen ed zijn wij “echte” hobbyisten de lul!!!!!

  Ik heb meerdere USA wagens op benz!!!!! dus echt alleen maar rijden voor fun en mooi weer

  En mijn hobby houdt dus op met bestaan!!!!

  Dank je wel heren in Den Haag!!!!

  KOM OP MEDE GEDUPEERDE KOM IN ACTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 58. We kunnen nog beter wilbers zijn gang laten gaan dan waren we beter af dan met deze corrupte bende.
  Zij zorgen wel dat hun zakken gevult zijn.
  ACTIE

 59. Ongelofelijk! excuus milieu…al die hedendaagse accuaangedreven bakken hebben meer co2 uitstoot op hun geweten als die mijn corvette van 1970 in zijn gehele leven niet zal evenaren. want zo is het mensen…GELUL
  Ik ben milieucoördinator en we worden gewoon geoffert! Nu ze door ons (eindelijk) verkozen zijn komen de smerige zaken bovenborrelen, echt het lijken wel dictators!

 60. N. Bruidegom

  Zo onderhand is het bijna beter om de volgende keer maar niet te gaan stemmen. Ik sta versteld van de trucs, smoezen en excuses die worden aangevoerd om maar zoveel mogelijk geld te plunderen van de bevolking.

  We zagen het in het verleden met de grijs kenteken auto’s ook al, hele groepen liefhebbers en zelfs bedrijven worden nu weer zwaar gedupeerd door deze acties. Bijzonder triest. De beslissers weten de $@*# van oldtimers en wat het is om een dergelijke hobby te hebben.

  Onder het mom van milieu de regeling afschaffen..lachwekkende smoes.

  Pak bijv. de stroom van import auto’s aan en laat de orgineel in NL op kenteken gezette oltimers met rust.Deze hebben al miljarden aan belasting betaald. Een ouwe koe moet je niet blijven melken.

  Ik heb echt op de verkeerde partij gestemd…………..

  Nu maar hopen dat het kabinet weer gauw valt.

  Nico

 61. de import van oldtimers tegen houden en huidige kentekens ongemoeid laten lijkt me een goed oplossing.
  ik heb een mercedes uit ’86 en dat is echt geen K*T-mercedes.

  ik heb mijn hele ziel en zaligheid erin gestopt om deze wagen zo origineel mogelijk te restaureren. en ja het is mijn enige wagen. en nee ik heb geen geld om met mijn hele gezin met het openbaar vervoer te reizen en naar werk is al helemaal geen optie.

  NEDERLAND IS GEEN LEUK LAND MEER!!!!

 62. Ik was er al bang voor dat dit zou gebeuren.
  Als je de oldtimer handelaren bekijkt en je ziet hoeveel MB er nog staan om te verkopen, dan schrik je. Deze MB zijn mooi en sterk, maar het zijn geen klassieker, maar oude auto’s.
  De auto’s van voor 1975 zijn de klassiekers en deze waren bedoeld om belastingvrij te zijn. Deze auto’s worden niet dagelijks gebruikt. Men gaat er mee naar toerritten en evenementen en rijdt er meestal niet meer mee dan ong 2 tot 3000 km.
  Voor dit totale belastingvrije was er de 60 dagen kaart die je in moest vullen als je de weg opkwam. Werd je aangehouden en je had hem niet ingevuld dan kreeg je een bekeuring. Het was nog een hele toer om de kaart in een jaar vol te krijgen. Van mij mogen ze dat wel weer invoeren, dan ben je de dagelijkse rijders kwijt.
  Van mij mogen ze de grens ook per direct zetten op 1975.
  Dat de klassiekers millieuvervuilers zijn is gezien het aantal km’s onzin.
  Als ze veel aan het millieu willen doen, moeten ze eens een dag aan de Westerschelde gaan zitten en alle schepen die van Vlissingen naar Antwerpen v.v. varen eens bekijken wat die er af en toe uitgooien. Deze dag vervuiling is meer dan de vervuiling van alle oldtimers tesamen in één jaar. Maar hier durven ze niet aan te komen cq plukken.

  Gr Wim

 63. Dit is weer discriminatie ten top! Een rechtsongelijkheid die alle perken te buiten gaat. Voor mij als “jan modaal” is mijn Oldtimer hobby, mijn religie. Alleen dan wel een vriendelijke.

  Als ik mijn 1978 Oldsmobile servece manual in kijk, zie ik al die oude uitvindingen en oplossingen waar ingenieurs nachten lang in d’r bed over na hebben gedacht.
  Ik ken mijn Oldsmobile van voor naar achter ieder draadje ieder vacuüm slangetje dat er door heen loopt.
  Zo’n cruise controle module die niet weg is gewerkt achter een plastic scherm, maar gewoon zichtbaar gemonteerd is naast zo’n V8 en al die rubber vacuüm slangen die overal naar toe gaan.
  Als je de geschiedenis bekijkt van alleen al zo’n cruise controle, dat notabene is ontworpen door een blinde ingenieur, PRACHTIG!!!

  Ik spreek misschien van ingenieurs en niet van profeten, maar in mijn Oldsmobile manual vind ik geen teksten als: De gene die strijden tegen Oldsmobile bezitters, slechts dat zij gedood of gekruisigd worden, of dat hun handen en hun voeten de ene rechts en de andere links worden afgesneden.

  Maar misschien moeten we dat maar eens standaard in oldtimer boeken schrijven, dan genieten we wellicht de zelfde respect en verontwaardiging als ontstond bij het voorstel op kopvodden-tax.
  Daar waar de oldtimer maatschappelijk een bepaald economische plek in neemt van handel en arbeid. Kost zo’n religie allerlei politie rechercheur onderzoeken van eerwraak, onzedelijk gedrag in zwembaden en homo geweld.

  Het blijft mij een raadsel waarom in een land waar kerk en staat gescheiden zijn, moderne seculiere hobby’s (zoals oldtimers) zonder enige probleem vertrapt kunnen worden en een 1500 jaar oude woestijn hobby met een denkbeeldige vriend het volste respect geniet. Kopvodden-tax had veel redelijker geweest, gezien de grote maatschappelijke financiële aanslag die zo’n cultuur met zich mee brengt.

  Mijn hobby is hiermee voorbij. Maar wellicht zijn er mensen met oldtimers met meer geld waar de staat wel aan kan verdienen, dan is er toch weer wat geld voor een maagdenvlies herstel operatie of andere dubieuze geldstromen.

 64. J Porteners

  Wat n gedoe ?? waarom niet eerlijk , en de MRB gewoon in de benzine prijs .
  Betalen voor wat je gebruikt .
  Zo simpel ??

 65. onder het mom van milieu,jaja!! de grootste vervuilers zijn de luchtvaart en de scheepsvaart ga die lekker plukken met b.v vaar belasting!!!

  dirk

 66. Wat een hufterige actie van rutte 2!
  Heb geen oldtimer maar mijn zoon wilde die gaan rijden maar zn droom ligt in duigen, hij wil dit al heel lang
  Rutte, oprutte!

 67. een betere bezuineging begint bij hen (de regering dus)

  ze willen 156miljoen binnen halen ? waar is dat bedrag op gebaseert ?
  als ik op de weg kijk zijn er niet zo veel oldtimers, de meeste staan mooi te zijn in hun garage. als zij denken dat deze eigenaars straks belasting gaan betalen hebben zij het mooi mis, en de gene die er nu wel dagelijks gebruik van maken stoppen hier dan mee en blijft er dus nog weinig over van de 156mlj die ze op willen strijken.

  een oldtimer voor dagelijks gebruik kost een behoorlijk bedrag aan onderhoud (= werkgelegenhijd) en is dus weg te cijferen tegen de mrb vrijstelling. als er straks dus mrb betaald moet worden is het te duur om de oldtimer op de weg te houden, ook voor de hobby wordt het dan bijna onmogelijk om een oldtimer erbij te houden.

  beter kunnen zij bezuinigen bij hun zelf, even een paar voorbeelden:
  afschaffen van het binnenhof enz. kost veel geld en er staan kantoorpanden zat leeg waar zij ook kunnen vergaderen/debateren enz.enz.
  afschaffen van b.v.b. prinsjesdag, ten tijde van crissis is het niet te verkopen dat er tonnen uitgeven worden aan een rondje met die gouden koets zo ook de kosten voor een bootje van de oranjes gaat nergens over.
  laat de ministers zelf lekker met een aygo,tje naar het werk rijden en zonder chaufeur uiteraard. enz. enz.

  we moeten toch eens proberen massaal te protesteren en snel ook.

 68. Mijn oldtimer rijd op LPG,dit is toch niet slecht voor het milieu??

 69. Robbie Heidema

  Hallo Allemaal,

  Allereerst lees ik een heleboel erg goede argumenten. Zelf ben ik een oldtimer aan het retaureren waar ik niet aan begonnen zou zijn als ik niet van de RDW een bevestiging had gekregen dat mijn voertuig vrijgesteld was van de wegenbelasting. Dus dit nieuws zit ook mij niet lekker. Welke sportieve speler veranderd er nu tijdens het spel de regels???? Dat verwacht je toch niet van een regering!!

  **IDEE 1:
  De opties om terwille te zijn komen goed in de buurt alleen vind ik ook dat de grens vastgesteld moet en de controle op ware identiteit van de oldtimer scherper moet.

  **IDEE 2:
  Een beperkt aantal kilometers per jaar vindt ik een hele goede regel. Hierdoor behoudt je de liefhebberij, de museum-voertuigen en beperk je toch de uitstoot. Naleving van de gereden km’s kan bv. door notitie en registratie van politie bij een aanhouding/verkeerscontrole, gebeurt al bij apk’s en mag wat mij betreft net als de meterstanden jaarlijks worden opgegeven aan bijvoorbeeld de RDW. Een geschikt maximum aantal km’s/jaar zou ik zetten op 8-10.000km/jaar. Dan zie je nog een aantal “goede” oldtimers die misschien dagelijks een korte afstand rijden en gun je de “perfecte” oldtimers ruimte om toertochten en rally’s te rijden.

  **IDEE 3:
  Een erg goede, simpele en duidelijke regel is dat een oldtimer geen eerste auto mag zijn.

  **IDEE 4: (Speciaal voor de rekenkamer)
  Kijk eens goed naar
  -werkgelegenheid achter een oldtimer.
  -uitstoot oldtimer vs. zakenrijder met x-aantal km’s/jaar.
  -uitstoot poduktieproces vóórdat een “schone” auto de weg op gaat.
  -welk overheidsproject is er nu eigenlijk echt meegevallen qua kosten!!

  Ik kan nog wel meer ideeen geven, me heel erg opwinden of misschien zelfs boos worden, maar als de regering met echt goede oplossingen komt willen de meesten van ons vast wel ter goede wille zijn…….

  mvg. Robbie Heidema

  nieuwe ideeen vrijstelling oldtimerregeling/MRB/Tips voor regering/regeerakkoord 2013/vrijstelling motorrijtuigenbelasting/RDW/

 70. Is het niet handig om de regeling zoals het is zo te houden. Enkel dat oldtimers die vanaf NU of sinds een jaar of 2 zijn geimporteerd niet vrij te stellen van wegenbelasting?

  Dat wil zeggen dat er geen vervuilende auto’s zoals de mercedes 190D bij kunnen komen (althans niet vrijgesteld van de wegenbelasting).
  Dus enkel de auto’s die al binnen Nederland zijn kunnen nog vrijgesteld worden. Zo kom je tenminste de liefhebbers tegemoet die al in bezit zijn van een oldtimer en liefhebbers die er nog een willen aanschaffen moeten maar binnen ons landje op zoek naar een oldtimer. Zo komen er dus veel minder vervuilende (vooral mercedessen) bij!!

 71. Als ze toch belasting gaan heffen (ben zelf geen voorstander) op oltimers:…….
  Zorg er dan voor dat de oldtimers toch een beetje ‘gespaard’ worden door ongeacht wat voor oldtimer (gewicht/vermogen etc) iemand rijd hij/zij niet meer betaald dan de “goedkoopste” benzine/diesel auto.
  Zo krijg je wellicht een scheefrijder (ga ervan uit dat dat iemand is die voor de kostenbesparing in een oldtimer rijd) uit een oude mercedes benzine in een toyota aygo (wanneer de wegenbelasting gelijk is).
  De Toyota Aygo is beduidend zuiniger en wellicht goedkoper in onderhoud.

 72. Helemaal eens met bovenstaande reactie.
  Import stop op oudere auto’s.
  Ik gebruik m’n benz op benzine alleen voor tourritten en leuke uitstapjes, maximaal 2500 km p/j.
  Ik rijdt 1 op 6 en wordt door de huidige benzineprijzen al genoeg gestraft!
  Den Haag, welke hobby’s laten jullie (voorlopig) wel met rust?
  M’n motorfiets moet straks ook jaarlijks gekeurd/uitgemolken!

  Spijt van m’n stembusgang.

 73. R.Veenstra

  Millieu redenen,laat me niet lachen.Die zogenaamde moderne mensen met hun dikke audi,s. Die gebruiken zo 1 op 7 of nog meer.Je ziet ze over de snelwegen scheuren allemaal dikke en dure auto,s.Audi a8, bmw , porches enz.Daarom moest er ook zo nodig 130 komen enz. Als je boven de 120 komt weet ieder mens met een beetje hersens dat de auto,s meer gaan verbruiken.het moet toch ergens vandaan komen.Nee ik denk niet dat ik zo,n verontreiniger ben met m n audi 100,van bj 1985. 1,8 met katalisator op lpg. verbruik van ongeveer 1 op 12. Ach het zal me een worst wezen. De grote heren ,en zogenaamde yups mogen maar raak scheuren.En de kleine man word niks gegund. Als ze een paar honderd euro ziektekosten premie meer moet betalen schreeuwen ze moord en brand.Het is net zoals met die El gore ,predikt dat de mensen zuinig moeten doen enz , en stapt vervolgens in de grootste en meest verslindende auto. Niet te geloven in wat voor klotige schijnheilige wereld leven we?

 74. frans nederpelt

  alle oldtimers de stalling uit,heel den haag blokkeren en het malieveld
  platvol zetten met al ons mooie culturele erfgoed,om maar eens te laten
  zien wat voor een prachtige autos waar ziel en zaligheid van de
  liefhebbers in zit ,volgend jaar vernietigd worden in de PERS!!!!

  FUCK IT!!!!!!!!!

 75. Ik heb een Jeep Wrangler uit ’87, in bezit sinds 2002.
  Altijd netjes belasting betaald en netjes onderhouden. Momenteel staat de auto geschorst: Door verandering van werkkring werd hij te duur om te rijden dus moest er een andere auto voor woon/werk verkeer komen.
  De Jeep staat dus al enkele jaren stil, te wachten op het moment dat ‘ie belastingvrij is. De bedoeling is om hem dan bij mooi weer te gebruiken voor evenementen en plezierritjes.
  Maar ineens was daar de nieuwe regeling: Auto’s t/m 31-12 1986 werden nog belastingvrij, daarna niet meer. Balen.. 3 maanden mis!
  En daar was verleden jaar ineens Geert.. En de regeling werd herzien naar 30 jaar, met een overgangsregeling. En mijn Jeep! Die kon weer uit de verkoop!! Want april 2013 kon de vlag uit!! We verheugen ons al op de komende zomer!.. En nu dit!
  Niet te geloven! Genaaid! Daar gaat m’n hobby, en hoop, voor de 2e keer!
  Volgende keer stem ik op Geert. Wordt je ook niet wijzer van, maar dan weet je het tenminste vooraf..

 76. let op!!, straks gaan we belasting betalen voor het lucht wat we inademen.
  Ik geef Obama gelijk met zijn worden “Nederland is een belastingparadijs”, we zijn het zat met al die nutteloze regelingen. Gisteren wou de overheid studenten aanpakken “langstudeerdersboete”, vandaag burgers met een oldtimer en morgen burgers met een fiets ofzo……
  Het is een moilijk periode wees verstandig en laat de burger de overheid vertrouwen.

 77. We hadden nooit met deze twee mensen verder moeten gaan PvdA/VVD dat zijn galbakken om maar te proberen om de mensen het geld zo snel mogelijk af te pakken oltimerbelasting afschaffen,zorgverzekeringen omhoog halen waar GAAN we naar toe ik vind dit echt walgelijk.We kunnen beter opnieuw gaan stemmen maar dan niet op deze mannetjes wie elkaar de bal toe spelen!!!

 78. Wat een zooi in Nederland mogen we nog wel leven .ik heb een ford capri uit 76 op gas ik rij ongeveer 1500 km per jaar weet iemand wat die dikken bak van de ministers kost ach als je een top inkomen heb maak dat toch niet uit ,we snabbelen gewoon wat bonnetjes privé weg hè Rutten wat gaan we doen ik hoor het wel ik koop wel een fiets net als de jongens in denhaag want die gaan toch ook op de fietsssssss goed voor het ach laat maar Zakken Vullers eerste klas zonde van Nederland en zonden van mijn tijd dag kabinet nu maar hopen dat het snel valt hahahaha bedankt alvast Zandvoort gaat naar de klote http://www.nationaaloldtimerfestival.nl/ erg zonde komt vast niemand meer

 79. ik heb aan de rutte gestemd maar volgende keer niet meer klaar eerste keer laatste keer.

  KOM OP MENSEN ACTIE

 80. Jammer dat iedereen naar z’n eigen centjes rekent. Mensen met een auto net boven de 30 jaar vinden dat een prima leeftijd als vrijstelling, mensen met een auto van 40 jaar ook weer..
  Begrijp niet zo goed wat er mis is met handhaven van zoals ook hier al veel is gezegd de huidige vrijstelling als criterium. Auto’s die nu zijn vrijgesteld blijven dat. En er komen geen nieuwe bij. Bevriezen dus.

  Die met plamuur en ductape aan elkaar geplakte 190 en 200 serie benzen en alles wat er nog meer tussen rijdt sterft vanzelf uit dan. En dan blijven de liefhebbers over.

  Ben benieuwd hoe de regeling er uiteindelijk uit gaat zien maar dat we genaaid worden is zeker..

 81. Het is puur een geld kwestie, waarbij de rijken niet worden gestraft, maar de échte oldtimer liefhebbers. Die mensen die vanuit een schuurtje met weinig cash zelf hun auto opknappen omdat ze graag een oldtimer willen hebben en daarmee alleen wat km’s rijden op een mooie dag.

  Oldtimers die belast worden zijn ineens een stuk minder waard (wie betaalt me die schade?) en daarbij zouden de kosten (die toch al hoog zijn) nog eens flink verhoogd worden met belasting. Helaas, weer een droom die je wordt afgenomen.

  Punt 1 ouder dan 1970… De schrijver heeft vast een auto ouder dan 1970.

  Hoe zit het dan met mijn klassiek ogende Jaguar uit 1978, waar ik slechts 300-800km per jaar mee rijd?

  In de jaren tachtig kwamen de plastic bumpers. Daar is weinig chrome en klassieks aan… Hou het dan op ouder dan 1980. Of gewoon 30 jaar!

  En ja iemand die meer dan 10.000 km per jaar rijdt doet het om de belasting te ontduiken. Sommigen hebben gewoon geen keus. Maar mag je nog wat keus hebben? Of moet alles dichtgespijkerd worden.

  Als de Oldtimers uit het straatbeeld verdwijnen straks dan zou dat ECHT een trieste ontwikkeling zijn!

  Deze regeling heeft NIETS met het Milieu te maken! De meesten oldtimer rijden namelijk (vanwege het grotere verbruik) op LPG. En LPG is schoon!
  Als je het milieu wilt helpen zou je de lpg-tarieven voor normale autos flink verlagen. Maar dat gebeurt niet.

  Benadeel de echte liefhebbers niet! Als je de voordeligheidsrijders wilt aanpakken en massale invoer van auto’s uit de jaren 80/90 (youngtimers) wilt verlagen, zorg dan voor een beperkte belasting bijv 350,- per jaar als mensen inderdaad meer dan 10.000km rijden! Maar géén belasting voor die die nog geen 1000km per jaar rijden, belachelijk!

  • echt mee eens als je de leeftijdgrens naar 30 jaar brengt brengen al die diesel mercedesen van 1986 genoeg op aan wegenbelasting.

   want dat zijn nu echt de scheefrijders en vervuilers die er dagelijks mee
   naar hun werk gaan en niet de echte hobbyisten
   die af en toe gaan toeren en naar de meetings gaan met hun amerikaan waarvan er ook veel op het schone gas rijden .

   vanaf 30jaar is al een goede stap in de richting of de aantal km beperken 3000 km gratis daarboven extra betalen of zoiets

 82. Marcos Romeijnsen

  Alleen afwijken van de oorzaak doen jullie,Rutte heeft iedereen belogen met z,n mooie voorstellen zien jullie dat niet in????Dingen beloven en dan als ie de touwtjes in handen heeft samen met die rozendrager alles omkeren en zijn eigen kiezers bedriegen,er is een naam en afdeling voor dat soort praktijken,heeft de geschiedenis dat niet laten zien !!!!Als je dat niet kan zien heb je een plaat voor jullie kop…….boycotten dit nepkabinet,laten klappen,de straat op met z,n allen…..poen moet je halen waar dit voor het opscheppen ligt,iedereen weet wat ik bedoel, en niet bij liefhebbers van oude auto,s.Mijn mening.Marcos

 83. Is er geen mogelijkheid om juist de oldtimers die zeer milieu onvriendelijk zijn aan te pakken in plaats van meteen alle oldtimers die rond rijden? Ik stond op het punt een mooie mercedes te kopen uit 1984 van het type oud maar onverwoestbaar. Mijn budget is niet al te groot maar ik(en mijn vriendin) wil toch graag veilig en betrouwbaar rondrijden. Met de fiets is geen optie omdat alles te ver weg is. Deze oldtimer loopt op gas en is daardoor niet percee meer vervuilend dan een nieuwe auto. Slapeloze nachten en frustraties zijn het gevolg van de nieuwe regeling. De ene noemt het scheefrijden maar voor de ander is het juist de manier om op het werk te kunnen komen. Ik hobbel nu noodgedwongen rond in mijn corsa op bezine terwijl ik maar liefst 25000 km per jaar rijdt. Die oldtimer was voor mij de oplossing geweest maar nu wordt ook daar op bezuinigd. Moet ik dan maar gewoon extra blijven betalen met mijn benzine auto? of moet ik het milieu dan extra gaan vervuilen met een diesel… wie een beetje handig is en een auto goed kan onderhouden en met respect behandelen kan nog jaren in een oldtimer op gas rijden. Denk eens aan wat er gebeurt op het moment dat die regeling ingaat, alle oldtimers gaan gewoon naar de sloop, dat zijn goede wagens die worden fijngeperst tot een pakketje. Gewoon milieu bewuste oldtimers op gas of benzine. Ik sta er volledig achter dat extreem vervuilende auto`s geweerd moeten worden maar nu wordt de helft van de oldtimers voor niks gesloopt.

 84. Nederland is het enige land met extra belasting, de acains zijn hoog genoeg om heel nederland te asfalteren, het geld gaat ergens anders heen maar niet naar nederland!

 85. zelf weten ze niet wat crissis is, als het uit hun eigen portemonee zal komen en geen brood te eten hebben, zullen ze ook blij zijn, net als de stelling de werkloosheid loopt iets op (0,5%) maar de koopkracht neemt toe!! best knap, voor wie geld die koopkracht dan, niet degene die geen werk heeft of wel…

 86. Dood ziek ben ik er van heb altijd PvdA ge stemt maar was dat gelul van die ex bajes klant zat . Dus VVD ge stemt maar die is nog erger dan *** ..alles wat er nog een beetje leuk is pakken ze af .let op het volgende is oude brommers want dat is ook leuk dus weg er mee word tijd dat we de boel eens vast zetten heel het land plat of den haag *** weg met die dieven volgende keer stem ik op geert.

 87. ze moeten de regels vanaf 86 niet meer belasting vrij en geen autos meer op kenteken zetten die niet ouder zijn dan 30 jaar
  en dat jaarlijks met een jaar verhogen dat je uiteindelijk naar 40 jaar gaat

  volgens mij had wilders gelijk het zijn boeven

 88. en!!!!! en!!!! dan ook nog maar de accijns even omhoog op alles wat we
  graag doen, ROKEN, DRINKEN, en BRANDSTOF gebruiken.

  RUTTE en SAMSON jullie maken geranium kijkers van ons.

 89. Hallo VVD en PVDA,
  Ik heb dus net een golf 2 Diesel klaar deze is geheel gerestaureerd en motorisch 100% gemaakt om gezellige kilometers te maken, deze wagen heeft me tijd en geld gekost! Dit omdat ik de Golf een 90er jaren icoon vindt!Mijn jeugd zijn komt ermee boven…
  Ook hebben we als jong gezin 2 weg motoren en 3 belasting dragende auto’s waar naast dus als nr 4 de Golf 2. Ik betaal al een sloot belasting! moet het echt nog veel meer??? We pakken de golf zo nu en dan es uit de garage, en nu is ie straks net zo duur als een nieuwe??? Gekke werk!!! Belast alle personen die een oldtimer als enige auto bezitten en laat de liefhebber die meerdere voertuigen bezit met rust!! We kunnen maar met 1 auto tegelijk rijden! Hoef ik dan voor de rest ook niet meer te betalen dan?
  Ook de motorwegebelasting is duurder geworden met 20 % een klein tijdje geleden. Stelletje zakkenrollers zijn het! Witteboorden criminelen! Laat ons met rust! Pak alle niet betalende van zorgpremie en heffingen maar es aan.
  Groeten Bas

 90. Ik heb voor 3 weken terug een mercedes 608 camper uit 1973 gekocht waar ik elk vrij uurtje dat ik heb aan het schuren en lassen enz ben om hem te restaureren in zijn originele staat te herstellen auto weegt 3150 dus reken maar uit wat ik moet gaan betalen, heb een Honda civic uit 2003 erbij voor naar mijn werk enz. Zal dus maar 2 keer per jaar rijden met de camper. Ik woon nog bij me ouders en ben pas 23, was mijn droom om zon mooie bus te restaureren. Nu word het me te duur en ben ik verplicht hem te verkopen. Heb er 3 weken terug 3500 euro voor betaald (voor mij veel geld!). Nu is het de oudijzer waarde. Bedankt Rutte!! Al het werk voor niks hoop geld weggegooid en een droom kapot. En wat verdien je ermee helemaal niks, ik schors hem of ruim hem op omdat ik niet anders kan! Milieu besparing? Daar kan ik inkomen bij veel km’s maar bij de +-1500 km per jaar die de liefhebbers van hier rijden, ga toch weg..

 91. Oldtimer Liefhebber

  Dagelijks ben ik aan het rijden over de Nederlandse wegen. Wat mij opvalt is dat je voornamelijk in de zomermaanden klassiekers en/of oldtimers ziet rijden. In de overige maanden zijn ze nauwelijks op de weg te zien, behoudens dan dat handjevol mensen die op deze wijze maar net een auto kunnen rijden/betalen.
  Dit omdat de meeste bezitters deze waardevolle voertuigen koesteren en in goede staat willen houden.
  De klassiekers/oldtimers wekken bij heel veel mensen altijd weer een prettig gevoel op en fleuren zeker ook het moderne/saaie wagenpark op.
  Daarom ben ik van mening dat de overheid deze voertuigengroep moet koesteren en niet moet gaan bestraffen met een belasting maatregel.
  Omdat er toevallig wielen onder zitten kunnen ze aan iedereen gratis getoond worden op de openbare wegen en hoeft men niet naar een museum om daar (tegen betaling) stilstaande voertuigen te gaan bekijken.
  In principe zouden deze voertuigen dus door de overheid gesubsidieerd moeten gaan worden net zoals de subsidies die gegeven worden voor musea orkesten e.d.

 92. ik ben het met punt 3 eens.
  ik heb zelf een mercedes 190 uit 1984.
  het is voor de hobby heb hem op geknapt wat me veel geld heb gekost.
  vvd en pvda mag je nu ook geen hobby meer hebben?
  alles word af ge pakt.
  weer een melk koe.
  je wort er dood ziek van.

 93. Milieuvervuilende oude diesels???
  En die nieuwe kleine belastingvrije dieseltje????
  Lees eens de volgende website.
  Feinstaub: Die dunkle Seite der sauberen Dieselabgase – Medizin …www.faz.net › Wissen › Medizin – Vertaal deze pagina

  13. Febr. 2008 –

 94. Leon Agelink

  Heel eenvoudig, iedereen die een hoofdauto van na 1986/1987 heeft voor dagelijks gebruik betaald voor die auto al belasting. Dat betaal ik ook voor m’n diesel, €120,- per maand. M’n hobbydiesel van 1983 komt alleen in de zomermaanden buiten. Waarom zou iemand daar ook mega voor moeten gaan betalen? Verder bezit ik nog een LPG auto van 1987 die al 16 jaar in bezit is. Daar betaal ik al megaveel geld voor aan belasting als ik de auto uit de schorsing haal en op naam zet, wat nou milieu?? Schoner dan LPG kan immers niet!! Hallo Den Haag!! Verder bezit ik nog een bezineauto van 1997 van 1500 kg. Het is normaal om die te schorsen als er niet mee gereden wordt. De belastingen zijn in dit land al mega hoog t.o.v.veel groter Duitsland.
  De belastingdienst kan zien welke auto’s tenaamgesteld staan op 1 bepaalde naam. Hoofdauto vanaf 1987, dan gewoon belasting betalen en de rest van de klassiekers gewoon belastingvrij houden. Tevens de gefaseerde belastingvrijstelling behouden voor auto’s t/m 1990 mits het een aantoonbare klassieker is, dus geen hoofdauto. Iemand die slechts op naam 1 klassieker bezit, dan gewoon belasting betalen. Zijn er meer dan 1/alleen maar klassiekers in bezit, dan belasting betalen voor de jongste auto en de rest vrijstelling.
  Milieu is een leuke troef maar het is gewoon geldklopperij bij de liefhebbers die gemiddeld al meer geld erin investeren voor het behoud ervan! Kosten voor stalling ervan zijn ook fors. Als liefhebbers leveren we al veel geld op!
  Jammer dat zelfs een hobby hebben in dit land gestraft wordt!

 95. wout ,je heb helemaal gelijk , ze pakken alles van ons af nog even en dan kun je je loon zo over maken naar DEN HAAG
  je hoef niet raar te staan kijken als we strak ook nog belasting voor de fiets gaan betalen

  • ze hebbe het hier over de oltimers maaruh hoe zit het dan met landbouwvoertuigen ook uitstoot mischien wel 10 x zoveel en dan nog de bromfietsen ryden ook over onze wegens heen moete die straks ook wegenbelasting betalen zeker is toch ook verkeer waarom betalen die dan niets mensen wy zyn te goed ze weten daar gewoon weg niet meer hoe ze de kleine man de kop in moeten drukken de groten blyfen ryden en wy mogen op de fiets daar straks ook nog wegenbelasting voor zeker ryd ook over de weg he

 96. Zelf ben ik in het bezit van een 1963 Buick Wildcat deze loopt op Gas , heb hier een godsvermogen in gestoken (spaarcenten ).
  Mijn Buick komt alleen buiten als het mooi weer is en dan alleen in de zomer , verder staat hij gestalt.
  Met het Oldtimer gebruik in Nederland valt het reuze mee .
  Rijd maar eens op een mooie zondag , dan zie je ook bijna geen oldtimers .Door de weeks, zelfs in het werkverkeer en file op snelweg zie je bijna helemaal geen oldtimers , oldtimers zijn zeker niet geschikt voor lang afstandverkeer elke dag .

  Door de wegenbelasting in te gaan voeren voor oldtimers , verliest de oldtimer zijn waarde . dan kan ik nog meer inleveren dan wat PVDA & VVD zeggen met het steentje wat iedereen bij moet dragen, dan kost het mij zeker duizenden euro’s, mijn Buick is dan onverkoopbaar geworden ( Hoeveel PVDA’ers en VVDer’s hebben een Oldtimer , hebben jullie nu zelf door te stemmen op je partij je Oldtimer in waarde teruggebracht en op onkosten gejaagd ? ). Maar dan gaan er ook garages die oldtimers verkopen en onderhouden zeer zeker failliet, ( wie koopt er dan nog een oldtimer als je er wegenbelasting voor moet betalen , men koopt dan liever toch een nieuwe auto ) gaan de bedrijven die oldtimeronderdelen leveren gaan failliet, expertiese bureau’s van oldtimers gaan failliet, geen oldtimermeetings meer,wie rijd er dan nog een oldtimer en handelsverkeer buitenland oldtimeronderdelen/oldtimers stopt ect ect , Belasting loopt zeer zeker geld mis, omdat er geen oldtimers meer worden verkocht, ook geen auto-oldtimeronderdelen die buiten Europa komen wordt geen belasting meer geint. Belasting verdient zeer zeker ook geld aan oldtimers , buiten de wegenbelasting .Denk zelfs zeker dat het de belasting geld gaat schelen
  Bedrijven die nu in he oldtimergebeuren zitten , gaan dan hun verlies doorbereken aan de belasting

  DUS PVDA & VVD DOE EERST UW STUDIE OPNIEUW voor u de oldtimerbezitters wegenbelasting wil laten betalen

 97. ruud van corstanje

  na als je al iets gaat doen met de oldtimers
  autos die in nederland 30 jaar belasting betaald hebben dus met een orgineel nl kenteken
  die zoude dus belastingvrij moeten worden
  dus allen ingevoerden dus niet die rommel die hier binnen gehaald word

 98. KNAC roept op tot ondertekening petitie tegen opheffen MRB-vrijstelling

  De Koninklijke Nederlandsche Automobiel club (KNAC) is bezorgd en verontwaardigd over het in het regeerakkoord uitgesproken voornemen om de MRB-vrijstelling voor oldtimers in 2014 op te heffen.

  Onderteken de petitie » http://www.knac.nl/petitie/

 99. Marc Pelkman

  Misschien heel simpel!!!! Breng de 60-dagenkaart terug!!
  Dan betaal je naar gebruik. Auto’s die dus vaker gebruikt worden vallen dus buiten de 60-dagen regeling!

 100. Dit gaat niet alleen om het milieu, de schatkist moet gevuld worden.

  Ze hebben niet in de gaten , dat er zoveel vanaf hangt.Handel wordt stuk gemaakt,restauratie bedrijven/toeleveranciers onderdelen/importbedrijven krijgen een beste strop, dus weer meer personeel bij huis. Ben zelf een auto van 1972 aan het restaureren, kan hem beter in de woonkamer zetten.

 101. Vul aub allemaal de volgende petitie in:
  petities.nl/petitie/behoud-van-oldtimer-wegenbelastingvrij

  Kijken hoever we hiermee kunnnen komen, naast voorstellen van hoe een dergelijke regeling minder pijn kan doen.

 102. het is weer eens zover, de arbeider moet bloeden
  eerst zorgt het kabinet ervoor dat, de EURO ons in de problemen brengt dat de huizen onbetaald worden
  de zorgpremie rijst de pan uit
  banken geven de mensen geen mogelijkheden meer
  autokosten rijzen de pan uit, mensen worden gestraft om in NEDERLAND te wonen
  gewoon met zijn allen de auto een week laten staan,ook vrachtwagen chauffers zouden de wagen aan de kant moeten zetten, neem gewoon vakantiedagen op. wij NEDERLANDERS hebben niks meer te vertellen
  weg met de EURO en weg met BRUSSEL

  • ik ben het helemaal met je eens.
   In Nederland komen mensen niet meer voor zich zelf op.
   Ze accepteren alles maar.
   In andere EU landen worden dagelijks door duizenden mensen de straten op gegaan om te protesteren tegen alle bezuinigingen.Hier heb ik het nog geen 1 keer mee gemaakt.
   Jah het moet maar, je doet er toch niets tegen.Dat is alles wat ze doen en zeggen.
   Met 1 woord TRIEST……zomaar alles accepteren

 103. Ik heb oor dagelijks gebruik een Mercedes E-klassse uit 2008 en betaal daarterecht wegenbelasting voor. Ik rijd hiermee circa 50.000 km / jaar.

  Ik heb ook een Mercedes 300D uit 1985, dit is voor mij een oldtimer en hiermee wil ik aan tourtochten mee gaan doen.
  Ook heb ik een Chrysler Le Baron uit 1981 welke nieuw is aangeschaft door Freddy Heineken voor zijn vrouw. Ook dit is voor mij een oldtimer voor toertochten.

  Ik vind het te bizar voor woorden dat ik voor mijn oldtimers wegenbelasting moet gaan betalen. Met de oldtimer Mercedes heb ik dit jaar nog geen 1500 km gereden en met de Chrysler al 4 jaar helemaal niet wegens tijdgebrek.

 104. Wat een onzin dat oldtimers milieu onvriendelijk zijn.

  Bedenk wat je nodig hebt om honderdduizenden lelijke ‘milieuvriendelijke’ hybrides te maken. Het staal. De batterijen. Metaal verwerken verslind energie. De metalurgische industrie staat niet bekend om haar milieuvriendelijke karakter. Hetzelfde geld voor batterijen en moderne electronica.

  Als het om milieu gaat kun je beter in een gemoderniseerde oldtimer rijden met een moderne ontsteking en een LPG3 installatie. Wat betreft het werven van inkomsten; ik hoop dat ze rekeningen houden met honderden klassieke garage’s en handelaren die over de kop gaan…

  Er zijn slimmere alternatieven. Je kunt de leeftijdsgrens verzetten. Je kunt een nieuwe categorie in het leven roepen. Je kunt ook zeggen dat het je tweede auto moet zijn. Zo voorkom je dat mensen een oldtimer misbruiken als goedkoop alternatief in het dagelijks gebruik.

  De beslissing is kortzichtig, ongegrond, slecht onderbouwd en slecht doordacht.

  Ik blijf lekker rijden in m’n oldtimer. Sterker nog. Ik koop er nog een…

  O.

 105. Wij zijn sinds 1 jaar eindijk trotse eigenaars van een oldtimer uit 1962, een echte oldtimer dus!!! Lang voor fespaard omdat het een jongensdroom van mijn man was. Ik erger me aan de mensen, die zeggen, dat een oldtimer een ” gratis” auto is!! Ze hebben geen idee, dat ook deze hobby geld kost, nog meer zelfs, dan een mieuwe auto. Trouwens, je moet naast je oldtimer ook een gewone auto rijden, alleen verzekeringstechnisch, want je bent aan een bepaald aantal kilometers per jaar gebonden. Dus, wie daar wat van zegt, is naar mijn mening gewoon jaloers, meer niet!! Met een auto van 50 jaar oud ga je op mooie zonnige dagen hooguit wat toeren, maar niet elke dag over de autobaan scheuren!! Dus, die hele wegenbelasting voor oldies is onzin….het ding staat bovendien ook nog eens 7 maanden in de stalling/garage. Waar zijn ze mee bezig??? Laat ze dan maar weer belasting gaan heffen op die kleine, goedkope auto’s, alsof die niks verbruiken!!!

 106. Was van plan om oldtimer te gaan aanschaffen
  Bedoeling was een ford mustang uit 1965 tot 1970
  Maar na lezen van al het bovenstaande kan ik dit maar beter vergeten
  Dan kun je beter je zuurverdiende spaargeld zo in het water gooien
  Wij in Nederland zijn veel te tolerant

 107. Het is niet te geloven
  En die mercedes krijgt de zwarte piet oja Nu dan ik heb 190 d 1987 150.000 gelopen en jaja zeker € 4500,00 aan herstel werk .Ik ben geen voelbal liefhebber al die dronken lui die de boel vernielen pak die maar eens aan .
  Een klassieker is ook sport autosport en wij vernielen niks en bij het tanken brengen wij meer op oude auto’s hebben nu eenmaal dorst En of je nu een fiat 500 hebt of een dikke mercedes wij allen genieten ervan .TELKENS ANDERE REGELS JE SNAPT ER NIETS MEER VAN

 108. petities.nl/petitie/behoud-van-oldtimer-wegenbelastingvrij

  Kijken hoever we hiermee kunnnen komen, naast voorstellen van hoe een dergelijke regeling minder pijn kan doen.

 109. Dit is echt graaien zeg!!!!
  Ik ben zelf liefhebber van oldtimers.
  Ik heb een Jetta 1 en een Volvo 340.
  Van alle auto’s die ik dagelijks tegen kom op de weg zijn er nog geen 2% oldtimer.
  Ik ben vrachtwagen chauffeur dus ik zie heel wat auto’s per dag.
  Een gemiddelde auto kost 40 euro per maand.
  Een truck 150 euro PLUS een eurovignet van 1250 euro per jaar.
  Ze willen alleen maar meer meer meer.
  Ze krijgen met alle bezuinigheden al genoeg!!!!

 110. De Automakelaars

  Het voorkomen van misbruik van wegenbelasting voordeel op ingevoerde auto’s is voor de overheid bijzonder makkelijk op te lossen, namelijk:

  De overheid moet naar de R.D.W. richtlijnen een oordeel geven, alle auto’s die voor import in aanmerking komen voor een klassiek kenteken, dus auto’s van voor 1 januari 1978, alle problemen opgelost.

 111. lammert heidsma

  30 jaar is de grens wat ze moeten instellen want daar is ook een grote groep van,heb net bel air van 1971 verkocht en wou graag chevy van van 1983 weer kopen.
  nu ga ik toch twijfelen over toekomst en onkosten.
  rij al jaren oltimers en met bouwjaar 1970 tot 1985 is het nog beetje betaalbaar,maar dan niet belasting erbij want dan kun je evengoed golfje uit 1990 kopen en de hobby laten varen.
  dat doet me pijn!!!

 112. Ik lees veel te vaak aan het einde van veel berichten;

  “Ik vind Nederland niet leuk meer om te wonen”

  Zegt dat al niet genoeg Rutte?

  • motorrijtuigenbelasting op oldtimers?????????Ik vindt dit ronduit bezopen.Ze moeten maar een vaarbelasting op al die rijkelui s boten(met hun stinkende milieu onvriendelijke krachtbronnen) gaan heffen.Nederland is een waterland,en waar water is, daar liggen die pronkstukken dan ook.Moet je eens kijken wat dat dan oplevert voor de staatskas.Maar let op mensen,dat gaat noooooooooit gebeuren.Dat ze ons een poot uitdraaien,daar ga ik al aardig aan wennen,maar dan hebben ze nog niet het recht ons met dat bloedend eind rond ons oren te slaan vind ik………..

 113. buikschuiver

  laten ze in nederland eens normaal doen de regering wil alleen maar geld
  kijk eens bijvoorbeeld naar duitsland daar betalen ze veel en veel minder wegen belasting als in nederland en de bezine is daar ook goedkoper als in nederland in duitsland draaid de economieal weer op volle toeren laten ze maar eens ergens anders om druk maken want de regering heeft niet in de gaten hoeveel onderdelen er gekocht word om de oltimers aan het rijden te houdenlaten ze eerst maar het invoeren stil gooien van de oltimers want je kunt niet zo maar zeggen nu moet je belasting betalen DE GRENSGANGER

 114. ze kunnen van mij de *** krijgen vvd en pvda.als er een regeling bestaat laat de mensen die er gebruik van maken dan houden en er geen nieuwe meer er bij laten komen.dat geld voor hypotheken het zelfde stelletje afzetters.willen jullie geld zien? GEEF DAN NIET MEER AAN GRIEKENLAND.
  blijkt wilders toch nog niet zo slecht hij zegt het tenminste en draait en liegt er niet over en ja ik heb vvd gestemt biggest mistake ever

 115. Marcel Antoine Bousché

  Heer Geert Wilders,

  JAMMER DAT U HET NIET VOOR HET ZEGGEN HEEFT………

  NU mijn grootste passie, die Oldtimers, van die Twee Hufters van VVD & PvdA òòk al niet meer mag………
  Wil ik U vragen , mij te helpen dit K.t-land, te kunnen verlaten.

  Ik heb gelukkig op U gestemd.

 116. Razende Nederlander

  Was de regeling net aangepast door het vorige kabinet en nu dit weer. Je weet met die gasten nooit waar je aan toe bent. Milieu?? mijn rug op met het milieu. Gaat alleen maar om geld. Postmarkt moest vrij. Nu komen er elke dag drie dikke bestelauto’s in de straat om de post te bezorgen. Vroeger 1 man op de fiets. Goed voor het milieu he stelletje alles verpestende politicietjes.

 117. Ik lees nergens over het waarom destijds de belasting vrijstelling voor oldtimers in het leven geroepen is. Ik meen mij te herinneren dat een van de redenen hiervoor was dat auto’s ouder dan 25 jaar de schatkist al voldoende opgebracht hadden. En wat gebeurde er? Massa’s auto’s werden vanuit het buitenland hier naartoe gehaald. Die hebben financieel nooit bijgedragen aan het uitstekende wegennet wat we in ons land hebben. De oplossing lijkt me dan ook vrij eenvoudig. Alle auto’s ouder dan 25 jaar MRB vrij eenvoudig door de belastingdienst te controleren via de afgifte datum van deel 1

 118. Nederlandse auto’s ouder dan 25 jaar welteverstaan…

 119. Ook ik ben een “scheefrijder” niet iedereen heeft evenveel te besteden om auto te rijden.
  Dikke lening voor een auto zie ik niet zitten.
  Ok, dan lever ik mn achterbank in en neem ik een auto met grijs kenteken.Vervolgens word je genaaid want zonder enig overleg wordt het grijs kenteken afgeschaft.
  OK, dan lever ik wel wat comfort in en ga ik een oude auto rijden….. vervolgens word ik voor de tweede keer genaaid, nog ff en dan ga ik het misschien nog lekker vinden.

  • Beste John,
   Laat je niet voor een 3e keer naaien door nu toch een lening te nemen op een auto.
   Dat is precies wat die collaborateurs willen.
   mvg
   Rick

 120. Al 46.000 mensen hebben aangegeven dat dit echt niet kan. Henk en Ingrid krijgen een steeds korter lontje…..neem ook nog even onze ontspanning en hobby af en het lontje wordt kort en labiel.
  Deze maatregel gaat maar 1 effect hebben , het einde van een erfgoed dat massaal geëxporteerd gaat worden naar landen waar men wel kan bedenken en berekenen dat zo`n maatregel geld gaat kosten i.p.v. opleveren!

  Pik jij het ook niet meer? teken de petitie @ http://www.knac.nl/petitie/

 121. hoi

  ik denk dat ze gek zijn geworden met de afschaf van wegenbelastingvrij.
  heb een golf cabroilet 1.5 van 82 die meer in de garage staat dan op de weg. dit is mijn hobby auto.

  vind het jmmr dat deze dan straks weg moet kan het niet betalen de wegenbelasting met de rest van de dure dingen van de maatschappij dank zij de rutte kabinet’s.

  snap best dat mensen een auto nodig hebben en geen wegenbelasting is voor een hele boel gezinnen de beste optie. die mensen hebben al niet te veel geld om dingen te betalen en winkels zitten tegenwoordig niet meer in kleine dorpjes.

  het zijn dure tijden en mensen doen alles om wat geld over te houden voor studie kinderen of dergelijk.

 122. Zou het niet eerlijker zijn als alle auto,s die vanaf 2013 worden ingevoerd oud of jong eerst hier in Nederland gewoon de eerste 30 jaar
  wegenbelasting gaan betalen.
  Ik denk dat we in Nederland nu genoeg klasiekers hebben om vooruit te kunnen met onderdelen enz.
  Het is toch ook van de zotte dat auto,s uit andere windstreken hier gelijk wegenbelastingvrij zijn nooit hebben bijgedragen aan onze schatkist maar wel gelijk van alle voordelen gebruik maken.
  Dus om de klasieker wereld en alle bedrijven die ook btw afdagen aan de schatkist niet een al te zware klap te geven lijkt mij dit veel eerlijker. M.M.Schenk

 123. De vrijstelling voor wegenbelasting voor voertuigen met een eerste toelating van voor 01-01-1987 is al een tijd van kracht. Dit had men
  in Den Haag zo moeten laten en zo moet het ook blijven. De regeling die
  erbij is gekomen om voertuigen die een eerste toelating vanaf 01-01-1987 hebben en dan in 2013 belastingvrij worden etc.etc.. die moet van de baan. Deze grens van 25 jaar en ouder die destijds getrokken is, is en was voor een ieder acceptabel en dat daar nu een paar MB W 124 en 201 diesels bij zitten omdat ze toevallig aan de goede kant van de eerste toelating zitten is geen ramp denk ik.
  Als je dus de aanschaf van een klassieker overweegt ben je dus genoodzaakt om een voertuig van voor 1987 aan te schaffen, tenminste, als je belastingvrij wilt rijden natuurlijk. Met andere woorden,de regeling voor voertuigen vanaf 01-01-1987 terug draaien en bevriezen, je moet toch ergens een grens trekken.

 124. jammer dat rutte weer herkozen is,hij is blijkbaar zijn eigen vervoermiddel vergeten!!!reed voor dat hij in de politiek terecht kwam met een oude saab!!!!maar die zal hij nu wel ondertussen weggedaan hebben hij zal wel een beetje meer verdienen dan een paar jaar terug,,,het bekende liedje hun eigen verleden vergeten…ik heb zelf een vw kever bouwjaar 1972 volledig body off gerestaurerd en een vw camper t3 bus bouwjaar 81 ook volledig gedaan met nieuwe motor en al en de waarde loopt terug nu met deze plannen en zijn voor iedereen onverkoopbaar dus schorsen en de gok nemen…dit is geen milieu maar grofweg geldkloppen,,het zelfde als een paar jaar terug met de bussen met dubbele cabine was ook goedkoper voor de particulier maar ook wegehaald voor de mensen die geen comfort verkozen boven ruimte

 125. alle auto’s waar in nederland al 25 jaar wegenbelasting voor betaald is moeten gewoon belastingvrij blijven en voor vervuilende oldtimers(eigenlijk de oude diesels) gewoon een katalysator verplichten.

 126. Tjonge jonge, probeert iedereen hier nu elkaar de zwarte piet toe te spelen? Vorm liever een blok als groep oldtimer bezitters! Iedereen met een oldtimer zit in hetzelfde schuitje, of een oldtimer nu 100 jaar of van 25 jaar oud is, op gas, benzine of diesel rijdt. Bedenk 1 ding. De regering heeft dit alles mogelijk gemaakt en mensen hebben door deze regel oldtimers aangeschaft, opgeknapt of rijden er alleen maar in. De wet maakt dit mogelijk. Nu worden we allemaal gepakt. Als de regering een grens trekt van zeg maar 1 jan 2013, dat het vanaf die datum niet meer mogelijk is een voertuig als oldtimer te registeren. Dus oldtimer blijven oldtimers en nieuwkomers kunnen zelf beslissen of ze een oude auto willen rijden met wegenbelasting. Lijkt me redeljk simpel en eerlijk. Alleen zal dat de schatkist wel niet genoeg spekken.

 127. leuk bedacht van de heren rutte/samsom het gaat aleen geen geld opleveren in de staatskas zijn ze daar nu echt zo dom ?

  iedereen die in een old/youngtimer rijd koopt olie/benzine, onderdelen, laat werkzaamheden uitvoeren daar verdiend de staat altijd 21 % aan dat is meer dan de belastingregel opleverd ,temeer omdat er dan ook veel mensen zijn die de auto dan zullen schorsen of wegdoen daar kan je dan helemaal geen belasting meer over hebben

  een simpele boer zoals ik zou het anders doen

  1 apk weer terug naar elk jaar ook de auto,s van voor 1960 ( kassa)
  2 katalysator/roetfilter verplichten lpg /aardgas juist stimuleren! beter voor het milieu en de werkgelegenheid ( dus weer die btw –3 maal kassa)

  zo haal je de mensen die goedkoop in een oud barrel willen rijden eruit , die gaan toch niks in een aftandse oude auto investeren

  technisch gezien kan dit alles al ( zie duitsland) ik rijd zelf dagelijks in een lelijke eend rond op AARDGAS en met een katalysator de auto heeft een uitstoot die onder die van menige moderne auto ligt

  bovendien werkt het in mijn geval averechts moeten we werkelijk weer belasting gaan betalen voor onze oldtimers ( ik heb er 8) dan ga ik ze gebruiken ook !! dan gaan de huidige 2 moderne eruit en rijd ik aleen nog maar in oud spul rond

  nee vplgens mij hebben ze tijdens de rekenles op de lagere school liggen slapen

 128. Ik zou een ander alternatief willen en dat is gewoon wegenbelasting betalen voor auto s ouder dan 25 jaar maar dan een soort vriendenprijs.
  Laten we gewoon afspreken 150 euro per jaar en dan ben je klaar.
  (Voor de auto s op zich is in principe al voor 25 jaar betaald)

  Maar ja dat zal wel te simpel zijn.
  Gegroet,oldtimer vrienden

 129. een oldtimer kost best geld. oa. stalling, onderdelen (sterves duur), gas instalatie (1000 euri) als er nog eens wegebel. bij komt …denk ik dat er binnen kort een hoop oldtimers te koop staan en op de sloop belanden (projecten niet af)geen geld meer voor. jammer hoor geen meetings meer en wat er allemaal mee samenhangt. toeleverbedrijven ed. bij festivals..
  …wordt NL wel erg saai zo oo ivm de subsi. kraan voor cultuur dicht….saai saai.

 130. Rutten en de rest:

  Jullie proberen ons voor de gek te houden!! Wegenbelasting heeft niets met milieu te maken. Wel met onderhoud van alle wegen. Als ik een zware oltimer heb is het wel logisch dat het wegdek hier meer door verslijt. MAAR, wie heeft ons lekker gemaakt met de oldtimerregeling? Wie heeft er verzonnen dat voertuigen ouder dan 25jaar geen MRB meer hoeven te betalen? Door de nederlandse wetgeving heb ik een oldtimer gekocht (wel 3 eerlijk gezegd). Ik heb er 1 geresaureerd en is nu veel geld waard. Omdat jullie je niet aan de beloftes houden, zijn wij enorm veel geld kwijt. Oldtimer zijn zo niks meer waard. WEG ongeveer 14.000 euro!!!!

  Pak mensen maar aan die misbruik van de wetgeving maken. Bijvoorbeeld: na 1 januari 2013 geen oldtimers invoeren. Bestaande oldtimers laten rijden, als ze van eigenaar veranderen zijn ze geen oldtimer meer. Wat vind je hiervan? Wat jullie nu van plan zijn is gewoon de liefhebber NAAIEN!!!

  Ik heb 2 kinderen. Die zitten veel veiliger in een 300SE uit 1986 dan een nieuwe plastice auto, waar een vogel al bijna doorheen schijt.

  Ik begrijp dat jullie alles doen voor jullie eer en ego. Liefts dat mensen over 100 jaar nog weten wie de oldtimerregeling heeft afgeschaft. Maar denk ook eens aan ons. De normale burger mag niks meer hebben. Alles lekker afpakken!! Als straks de criminaliteit stijgt weten jullie alvast dat jullie daaraan bijgedragen hebben.

  Stel dat alle oldtimer eigenaren op een zondag gezamelijk naar Den Haag komen en alle straten volzetten met oldtimers. Hoe zou dat eruit zien?

  Wees verstandig. een regel uitlaten lopen is beter dan met de grote bijl erin!!

 131. Het zure aan het hele verhaal is dat ze twee jaar geleden al een -in mijn ogen- (bijna) perfecte regeling hebben ingevoerd:
  - Vrijstelling (geleidelijk) naar 30 jaar
  - Brandstofafhankelijke deel ven de MRB blijft bestaan voor auto’s van ’87 en jonger

  Hiermee pak je heel veel scheefrijdende kilometervreters aan omdat rijden op LPG en diesel gewoon te duur wordt en je moet er wel heel veel voor over hebben om over een paar jaar dagelijks in een meer dan 30 jaar oude auto rond te rijden.
  Ik praat uit ervaring. Ik heb een aantal jaar dagelijks rondgereden in een 30 jaar oude Cadillac op LPG, maar zelfs in een oude Cadillac (!) ga je bepaald comfort missen. Ook een Cadillac wordt een oude auto en ik vermoed dat het bij een MB niet anders is.

  Als ze er dan vervolgens ook nog aan toevoegen dat voor nieuw geimporteerde oldtimers (evt. alleen die op LPG of diesel) ook eerst bijv. 10 jaar MRB moet worden betaald, is het probleem over een paar jaar zo goed als opgelost en blijven alle huidige oldtimers hun waarde behouden.

 132. Gaan we naar denhaag toe joepie ik ben er ook ok waneer gaan we zet den haag maar voor een dag varst kijken wat dat kost

 133. leuk bedacht van de heren rutte/samsom het gaat aleen geen geld opleveren in de staatskas zijn ze daar nu echt zo dom ?

  alles word af ge pakt.
  weer een melk koe.
  je wort er dood ziek van.

  Hier kan ik mij helemaal invinden. Ook ik rijd een Mercedes W115 220d. Ik rij ongeveer 1000 km per jaar. Het is al een dure hobby. Laten ze de nieuwe auto’s die wegenbelasting vrij zijn, maar aanpakken . Zij maken veel meer gebruik van de weg dan wij!

  Het moet niet veel gekker worden hier in Nederland !
  Kheb zelf een w115 200d uit ’73 en rij er maximaal 1500 per jaar mee , alleen als het droog en mooi weer is ,komt deze van stal af .

  korte termijnpolitiek en ego’s maken dit land kapot.
  nederland is geen leuk land meer om te wonenMark Rutten zegt dat het om het milieu gaat , doch ik betwijfel dat.

  Veel oldtimers hebben een lpg installatie ingebouwd terwijl er niet meer veel kilometers mee gereden wordt. (verzekering technisch al niet mogelijk).

  Als men straks wegenbelasting betaald is het dan minder erg voor het milieu?

  Verplicht dan de oldtimers te voldoen aan moderne uitlaatgas verplichting, dan is het milieu er mee gebaat.we worden gemolken, hoe lang gaat dit nog duren?

  GELD KOEIEN ZIJN WIJ!

  Dus iedereen die een oldtimer rijd, waar veel geld in gepompt is voor in de toekomst, is nu de lul vanaf 2013.

  wat een bullshit

  AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAh

  Laat alle weggebruikers wegenbelasting betalen, dus ook de boeren en dergelijke bedrijven, kortom iedereen die van de weg gebruik maakt!

  Deze plotselinge afschaffing, die dan ook 2013 ingaat, heeft me nu al de eerste slapeloze nacht bezorgd.
  HELP!!!!!
  bea……De grote import van buitenaf is door het kabinet zelf op gang geholpen, dit door het grote verschil in wegenbelasting, zo betaal je in Duitsland voor een Defender van 2200kg met een diesel motor rond de €250,- in Nederland is dat rond de €2400,- Het is dus niet vreemd dat met als bezetene klassiekers gaat importeren

 134. Grof schandalig hoe ze de liefhebber en/of mensen met een minimum inkomen op allerlei manieren min of meer oplichten en alles afpakken (WAAR WE) ZE BIJSTAAN!!!!!!

  Voor mij gewoon de regeling toepassen:

  1: degeen die een oldtimer op naam heeft voor 01-01-2013 geen wegenbelasting. (oude regel doorvoeren)
  Wie hem daarna op naam krijgt de helft van de normale wegenbelasting,
  BEREKEND VOOR BENZINE! DUS GEEN TOESLAGEN MEER!!

  2: gewoon de hele wegenbelasting afschaffen en bij de brandstofprijs op zetten. wie dan rijd heeft de belasting al betaald bij het tanken.
  Dus geen wegenbelasting ontduiking of gewoon niet betalen en dan naar verhoging incasso inbeslagname etc etc, DAAR GAAT VAN DE STAAT OOK EEN HOOP GELD IN OM WAAR WIJ NOOIT NIETS MEER VAN TERUG ZIEN!!!!!
  WIE DAN RIJD HEEFT BETAALD!! EN WIE NIET RIJD BETAALD NIET KLAAR!!!!!

  lijkt mij de simpelste en eerlijkste oplossing voor iedereen die rijden wil.

  kunnen we niet teveel of te weinig betalen, geen last van deurwaarders in beslagnames, verhogingen, papierwerk etc etc

  Iets om EERLIJK over na te denken Hr. Rutten EN ANDERE STRUIKROVERS!!!!

  OF WORDEN DE MINIMA EN OUDEREN NU NOG NIET GENOEG GENAAID MET DIE SCHIJT EURO!!!???
  OVERAL SNIJDEN JULLIE HOMPEN AF!!!!!
  BEGIN BIJ JULLIE ZELF EN DE MODALE EN BOVEN MODALE!!!!
  ER IS DE MINIMA AL GENOEG AFGEPAKT DE AFGELOPEN JAAAAREN!!!

  En ik wil er graag bij zijn als we MASSAAL NAAR DEN HAAG GAAN!!!
  WEL MASSAAL ANDERS HEEFT HET GEEN ZIN!!!!!!!!
  OOK VOOR ANDERE BEKNIJPINGEN!!! MASSAAL MASSAAL!!!! MASSAAL!!!!!

 135. johan van veen

  ik vind het belachelijk dat ik nu belasting moet betalen, auto voor 4000 euro opgeknapt is nu weggegooid geld.
  dan moet je ook niet schrijven dat autos ouder dan 25 jaar blijvend belasting vrij blijven
  oldtimers die nu in nederland zijn moeten belastinvrij blijven, oldtimer vanaf 2013 niet meer vind ik.
  ik voel me genaaid.

  • Mensen, mensen, ik begrijp al die frustratie. Maar waarom ligt het aan die “stink diesel mercedes”.

   Elk idee dat hier wordt aangedragen past op de een of andere manier precies bij degene die dat idee aandraagt. Dus zij kunnen dan net blijven rijden, maar andere groepen kunnen in de poep zakken.

   Laten ze nu voor eens en altijd een regeling bedenken waar iedereen zich in kan vinden zodat we door kunnen met ons leven.
   En die regeling is er al. In januari is er een overeenstemming bereikt tussen alle partijen. Dus alles van voor 1986 bel. vrij en vanaf 1987 de grens langzaam optrekken naar 30 jaar.

   zoals velen al geschreven hebben is elk jaar een nieuwe auto rijden vele malen milieu onvriendelijker dan met een oude auto door blijven rijden. Het productie proces van een auto genereert meer CO2 en andere milieuverontreinigende stoffen op dan dat een auto ook maar in zijn hele leven door de uitlaat de atmosfeer in kan blazen.

   En terecht dat men opmerkt dat het alleen om CASH gaat. Maar laten we dan de regeling gewoon laten zoals het is. 8.500.000 auto’s waarvan 300.000 oldtimers, waarvan weer 30.000 echt gebruikt worden voor dagelijks gebruik. Veroorzaakt die 0.3% van het totale aantal auto’s nu een extreem grote milieu belasting?

   Hoeveel heren doet er aan of is fan van amateur voetbal?? Gaan jullie daar ook mee stoppen dan want dat is minstens zo vervuilend. als die mensen die in het weekeinde het hele land afrijden om maar trainingen of voetbal wedstrijden te gaan. Om van de bezoekers maar niet te spreken.

   het percentage oldtimers en daarmee ook de dagelijkse rijders neemt alleen maar af. Per jaar komen er 400.000 nieuwe auto’s bij. In januari dit jaar is de import van oldtimers al met ruim 30% verlaagd ten opzichte van vorig jaar. Waarom? Omdat de aanvoer van pre 1986 auto’s niet oneindig is.
   Daarbij is in Duitsland ook al aangetoond dat sinds ze daar alle auto’s van voor 1990, die niet voorzien kunnen worden van een milieu sticker, uit de binnensteden hebben geweerd, de lucht kwaliteit niet of nauwelijks verbeterd is. Maar het heeft de Duitse staatskas wel 504 miljoen euro opgeleverd. :) ):

   Lees deze Duitse site ook ff door :

   http://www.faz.net/aktuell/wissen/medizin/feinstaub-die-dunkle-seite-der-sauberen-dieselabgase-1511287.html

   Ik zit dagelijk op de weg en kom per dag hooguit 2-3 oldtimers van 1980-1986 tegen. Het is alleen een feit dat je de grote steden in rijd en “bepaalde wijken” bekijkt ze daar op de rij staan. En dat zijn ook die auto’s die als opgekalefaterde roestpotten rond rijden. Veel al omgekat ook nog!!

   Maar denk ook vooral al de miljoenen omzet die de oldtimer branche in Nederland omzet. Denk ook aan de hele branche die erachter zit.

   Voorstellen zouden kunnen zijn ( sommige al eerder geopperd):

   1 regeling zo laten zoals die is. het percentage neemt vanzelf af

   2:Om toch een bijdrage te willen leveren aan de 16 miljard, laat elke oldtimer ( zoals in Duitsland) een klein bedrag per jaar betalen als die op de weg rijd. Denk aan 200 euro per jaar. En om toch de stimulans richting de benzine en lpg auto’s te bevorderen, verdubbel dat bedrag voor de diesels.

   3: Optrekgrens naar 30 jaar versnellen. Dus bv vanaf 1987 moet de auto minimaal 30 jaar oud zijn.

   4: En om ook de oldtimer liefhebben een milieu bewuste investeerder te laten zijn,………… katalysator of roetfilter laten monteren.

   Leven en laten leven!

 136. Beste Rutte en Samson,
  Mijn vrouw rijd een volvo v70 ca.1700,= wegen belasting zelf rij ik een toyota landcruiser (ivm grote 3-asser aanhangwagen) 2800,= wegen belasting ,dit is samen 4500,= voor samen 35000km per jaar.
  Is dan nog eens 1700,= euro extra niet een beetje buitensporig veel voor onze mooie gerestaureerde mercedes benz die we voor de liefhebberij erbij hebben ? !!
  vriendelijke groet M.Koedoot.

 137. Dat NAAR DEN HAAG gaan lijkt me een goed plan.

  24 DECEMBER !!!! lijkt me een mooie datum,= maandag voor de kerst

 138. Beste,

  Het doel van de vrijstelling was niet het goedkoop dagelijks naar je werk rijden.
  dit doet me erg denken aan de grijskenteken regeling voor particulieren.
  Die werdt ook van de ene op de andere dag afgeschaft en heeft me een hoop geld gekost omdat de bus die ik had onverkoopbaar werd.

  Nee ik was er niet blij mee, maar wist dat ik de regeling gebruikte terwijl ie daar niet voor in het leven geroepen is.

  dat geld dus ook voor de oldtimer regeling. veel scheefrijders klagen nu steen en been, maar weten gewoon dat de regling niet bedoelt was voor goedkoop in een oldtimer rijden.
  Het doel is: de oldtimer bewaren voor de toekomst.
  dat doe je niet door de wagen dagelijks gebruiken……

  het is niet keuk, maar wees wel eerlijk.

  helemaal afschaffen is natuurlijk weer de totaal verkeerde oplossing.

  er moet een tussen oplossing komen voor de echte oldtimers.

 139. Kevin vd Zee

  Ik denk dat iedereen het wel eens is dat het grootste deel (90%) de oldtimer puur hobbymatig rijdt. Dit houd verzekeringtechnisch in dat je een max aantal kilometers op jaarbasis mag rijden (7.500 met mijn verzekering en ik red de helft bij lange na niet). wanneer scheefrijders (vage term trouwens) aangepakt moeten worden belast oldtimerrijders dan boven een vastgesteld aantal kilometers op jaarbasis (bv de 7500 km die meeste verzekeringen hanteren).
  Een andere oplossing; Belast alleen import oldtimers!
  Mijn mgb gt 1975 is een orgineel nederlands kenteken en heeft zijn hele leven dus al betaald voor de nederlandse wegen!
  Alle punten die voorheen werden genoemd die het spekken van de staatskas ontkrachten steun ik van harte!!
  Afgelopen heb ik een tour gereden met oldtimers en een staande ovatie in ieder dorp was het gevolg!! Keep this spirit alive!!!

 140. in januari 2012 is de wet op oltimers al veranderd , dan zouden auto s naar 1986 niet meer belasting vrij worden ,toen heb ik mijn mercedes op lpg gekocht voor veel geld, die ik moet moeite bij mekaar heb gespaart.
  en wat gebeurd er , ze verandere zo de regels weer en dan zit je met een schade post van duizende € ,want ze zijn aan de straatstenen niet meer kwijt te raken .
  jullie worden bedank stelletje oplichters daar in DE HAAG.
  en als ik de middelen had , had ik dit land ook vaarwel gezegt

 141. milieu vervuilende???? De Oplossing:goedgekeurd katalysator en de rest is 100% kletskoek !

 142. ik dacht dat wegenbelasting was afgeschaft
  en nu houderschaps belasting heet
  maar waarom niet alles afschaffen en bij de brandstof ipv het kwartje van kok de wegen belasting in verwerkten. dan heb je ook direct de gastarbijders die uit goedkopere landen komen belast. en die niet de auto dagelijks gebruiken hebben er geen last van.
  ik denk dat dit te simple voor woorden is

 143. Gerard Pijnaker

  Wegenbelasting (KFZ Steuer)

  In Duitsland betaalt de ´vervuiler´. De wegenbelasting wordt bepaald aan de hand van het Schlüsselnummer (een code) op uw kentekenbewijs. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van de gebruikte brandstof, cilinderinhoud en Co²-uitstoot van uw motor.

  Kfz Steuer (autobelasting) ligt een stuk lager dan in Nederland.
  Vervuiler betaalt, diesel duurder dan benzine.

  Voorbeeld:
  Audi A4 Avant, 2.0 ltr, diesel
  Volkswagen T5 Multivan (7-persoons), 2,5Tdi, diesel
  Nissan Almera 1.6, benzine

  Afhankelijk van cilinderinhoud, co²-uitstoot en type brandstof.

  ca. € 330,00 per jaar

  ca. € 430,00 per jaar

  ca, € 110,00 per jaar

 144. Sorry maar ik heb een andere mening.
  Ik woon in Amsterdam waar weinig of geen parkeeruimte is.
  Parkeergarage met plm 250 plaatsen bij mij in de buurt gebouwd voor de bewoners en nu 1 jaar na oplevering staan er zo’n 60 oldtimers in die niet of nauwelijks gebruikt worden, meeste zijn in slechte staat en natuurlijk is ook de technische staat zeer slecht omdat onder de meeste van deze auto’s gigantische plassen met olie liggen en ik overdrijf echt niet.
  Dit heeft dus niks met hobby te maken maar gewoon met de heb.
  Als zo’n auto is een dagje gaat rijden moet het carter natuurlijk bijgevuld worden, komt er een parkeerplek leeg wat een olieveld is en daar wil een gewone auto natuurlijk niet op deze plek gaan staan want je banden zitten onder de olie en met uitstappen je schoenen.
  Dus wat mij betreft in deze gevallen opdoeken die hele belastingvrije regels, sterker nog verdubbelen ivm de milleuvervuiling van dit soort lekbakken.

 145. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, ik lees het terug in sommige reactie van mensen op dit forum. Een hoop mensen praten in hun eigen straatje, hun type brandstof en hun bouwjaar of merk hun km.

  Hoewel ik iedere alternatieve regeling of oplossing waardeer, hoe complex of oncontroleerbaar dan ook…

  Blijf sportief en blijf een groep!!!

 146. Echter het gaat de staat niet om het milieu en niet om de belasting van het wegen net.

  Louter om extra geld binnen te halen.

  Probeer je niet te verleiden tot polderen!!!!!!!!!!

  Iedere verandering aan de regeling is een degeneratie aan de huidige!!

  Ik rij mijn oldtimer niet dagelijks (ook niet wekelijks zelfs niet maandelijks) volgens de meeste ben je dan een liefhebber/hobbyist. Maar de scheidslijn tussen scheefrijden en hobbymatig gebruik is in sommige gevallen moeilijk te staven en zeker door de landelijke overheid. Soms is het ook een combi tussen hobby en functioneel weggedrag.

  Ik heb geen ouwe diesel, maar vind dat de diesel techniek ook zijn plekje heeft in geschiedenis en zijn steentje bijgedragen in de auto techniek waar hij nu is. Niet voor niets in de diesel techniek weer in opmars bij de nieuwe auto’s.
  Daarbij is het veelvuldig gebruik van oldtimers (lees, veel km) extreem overdreven. Ik rij in mijn lease auto 75 duizend km per jaar (en betaal braaf 25% bijtelling), ik rij in de spits en overdag, ik heb een landelijk functie ik moet de oldtimers, ondanks dat ik er al op let uit liefhebbrij, zoeken met een vergrootglas.

 147. Dhr M Rutte

  Jullie moeten niet zo zeuren met jullie gehobby. Een hobby kost nou eenmaal geld. En, u wilt toch ook wonen in een mooi land.. Nou daarom moeten jullie betalen.
  Het zou toch gek zijn als we deze manier van extra geld binnen halen laat liggen.
  Als je het niet overhebt voor je hobby en ons land, koop dan maar een frisse nieuwe auto. Ik kan jullie een A8 aanraden, rijdt heerlijk op de achterbank.
  Met vriendelijke groet Dhr Rutte

 148. Laat de oldtimer van ouder dan 30jaar belasting vrij of voor de kilometerheffing in voor alle auto’s of verreken de wegenbelasting in de brandstofprijs

 149. brandslangbeheerder

  Niet alleen de auto’s maar ook motorfiets en brommer liefhebbers worden gestraft. Dank je Rutte, voor het mogen hebben van een hobby!
  Overigens is een oldtimer minder milieu belastend dan een willekeurige nieuwe. Het opnieuw moeten ontwikkelen en produceren is meer milieu belastend dan mijn oldtimer.

 150. Hebben jullie wel eens achter de start van een concorde gestaan?….ik wel
  Wat er dan aan uitlaatgassen worden uitgestoot, nou dat wil je niet weten. Dat halen wij met z’n allen met onze 300.000 oldtimers niet eens.
  Met a.w. Hoop gezeik allemaal voor onze oldtimers waarvan er misschien
  2 tot 3000 dagelijks worden ingezet voor woon-werkverkeer. Man man wat een comotie daar allemaal in Den Haag. De meeste van ons waaronder ik
  hebben een gaspotje gemonteerd,1x 350 SL van 71 en 1x Diplomat 5.4 van 76,en 1 x 380 SL van 81, maar die staat op benzine met een Paul Wurm KAT maar daar rij ik hoofdzakelijk zomers mee, dus schooooooner! kan niet. Ik ben benieuwd wat onze vrienden in het Haagse gaan bedenken
  voor ons allen, voorlopig hebben ze al de klassieke oldtimer/yongtimer
  bedrijven naar de klote geholpen want i.d.d. al die bedrijven en toeleverings bedrijven leveren of verkopen sinds de mededeling een
  heel stuk minder of zijn op sterven na dood……….

 151. Dag, Zou het geen goed idee zijn om de vrijstelling alleen te handhaven voor op benzine rijdende autos die reeds op 2012 25 jaar of ouder zijn? Op die manier wordt de echte liefhebber ontzien, die immers vrijwel zeker geen diesel of LPG wagen rijdt. De mensen die oneigenlijk in een youngtimer rijden uitsluitend om kosten te besparen, rijders dus van oude diesels of zwaardere wagens die voorzien zijn van een LPG installatie zouden dan belast kunnen worden. Op die manier worden de milieu en kostendoeleinden gehaald en tevens de echte liefhebber ontzien zonder dat er allelei gekunstelde en moeilijk te controleren regels moeten worden ontworpen.

 152. Nog een aanvulling. Koppeling aan het bezit van een eerste benzine auto waarvoor wel wegenbelasting wordt betaald zou het voorstel nog verfijnen. Makkelijk te controleren bovendien.

 153. tulipfield

  wegenbelasting moet sowieso helemaal worden afgeschaft, we betalen al belasting aan de pomp en dat is veel, meer dan 1 euro per liter.

  in dubai kost benzine 0,43 cent / liter.

  wie rijdt betaal automatisch belasting, eerlijke regeling.

 154. straks moet je nog meer belasting gaan betalen als je een eigen huis heb die meer dan 60 oudt is zit veel troep in ver werkt slaat nergens op

 155. veel pakdragende beleidsvoerders in heel nederland betalen zelf geen wegenbelasting, ook niet voor hun grote volvo’s, audi’s e.d.

  in portugal betaal je voor een diesel van rond de 1400kg 55 euro wegenbelasting per jaar, frankrijk niets omdat de wegenbelasting daar bij de brandstof zit, in nl is de brandstof nagenoeg net zo duur, in dld valt het ook mee, en hier roepen mensen dat de km eindelijk moet komen zodat er per km betaald word…… ik betaal al accijns per kilometer, en word echt geprikkeld om een zuinige auto te rijden, ook al is ie oldtimer.
  een 313pk toeareg tdi zou minder vervuilen (energielabel) als mijn golf 2 dieseltje….ik weiger dit te geloven, omdat de cijferjokers hier kennelijk de plank wat misslaan.

  als het poortje gesloten word om ook met een kleine beurs auto te rijden, krijgen we mensen die rare sprongen gaan maken……..

  als de politiek de verwachting heeft dat iemand die nu een grotere belastingvrije auto rijd, vanwege het belastingvoordeel, hiervoor de hoofdprijs gaat betalen, hebben zij het mis, deze stappen weer vrolijk in een kleiner auto’tje, waarvan de lasten in ieder geval niet hoger zijn dan de grotere old-timer, in veel gevallen zelfs lager.
  (een grotere auto was toch altijd veiliger??)

  mij is de waarde van mijn jeepje afgepakt, daarna van mij bestelbus, en nu van mijn golfje, dit blijf ik verdedigen, anders komt ook de fietsbelasting weer terug, als er een tekort aan inkomsten ontstaat doordat mensen OPHOUDEN met autorijden.

  ik persoonlijk ben nooit voorstander geweest van volledig belastingvrij, belastingarm zoals bij onze zuiderburen (rond de 50 euro per jaar) zou draaglijker zijn voor mij ,en de bmw rijders ,die hun eigen auto WEL betaald hebben,(niet de leaserijders)

  lang geleden was het al tijd dat “den haag” zorgvuldig omging met financien bijeengebracht door burgers, om tekorten te voorkomen,
  niet mensen uit te buiten om een doel: meer geld uit te geven.

  tenslotte heeft iemand die betaald met een ander iemands beurs, altijd geld tekort.

  het geld dat vanuit nederland wegvloeit, om -te nieuwe- auto’s te vervangen door nog nieuwere, zou ook niet misstaan om een impuls te geven, aan binnenlandse economie.

  als er te weinig auto’s zijn, om de financiele last te dragen waar het nu naar toe gaat, zullen de huizen aan de beurt zijn, (afbreken als ze 20 jaar oud zijn??)

  wat millieu betreft lijkt het mij zinloos om de gebruikte auto’s van hier naar bv libie te exporteren, daar word de vermeende vervuiling voortgezet door het gebruik van tweedehandse auto’s van hier, terwijl als de auto hier was gebleven , op de wereld een auto minder had gereden, u gooit uw vuilnis toch ook niet over de schutting?
  vragende hoelang vervuiling binnen nederland verblijft met ons onstuimig weer??

 156. omtrend de voortdurende veranderingen:politieke instabiliteit verwachten we van bananenrepublieken, alwaar tegenwoordig kennelijk meer stabiliteit is dan hier.

 157. Misschien moet de overheid een meer billijk tarief voor de reguliere wegenbelasting rekenen dan gaan vele “belastingontduikende” oldtimer rijders waarschijnlijk gewoon een recente auto rijden.
  Maar ja, wie gaat dan de haagse zakkenvullers betalen?

 158. Ik heb 2 0ltimers voor de deur staan en rijd daar minimaal mee
  alleen ze staan op de openbare weg .
  Maar als de wegenbelasting komt, dan gaat er hier in nederland weer een stukje cultuur verloren.
  Voor mijn situatie heb ik daarin al wat geregeld

  Mijn Oltimers gaan weer terug naar duitsland ,zowel onderhoud als het verbruik.
  Deze regering gaat nog veel meer kapot maken . per dag emigreren er al bijna 400 Nederlanders naar elders.Wat komt er voor terug???? raden maar
  laat deze regering maar z,n gang gaan ze graven hun eigen graf.

 159. Beste partijgenoten ,

  Jullie hebben op mij gestemd ,ik ben de baas zit zins kort ook weer in de top van de SNS dus jullie betalen maar

  Ik rij zelf ook een oltimer maar ja mijn salaris laat het toe heb ik teminste weer een aftrek post.

  gr M,Rutte

 160. Beste Allen,

  triest, invoeren van belasting voor de brommer/scooter, aanhanger, fiets, boot, en alle bedrijfs auto’s volledige tarief zoals die gelden voor de burger en ook alle vrachtverkeer, taxi bedrijven het volledige tarief laten betalen. dan spek je de kas tenminste het best.

  rekening rijden zou ingezet worden, mrb zijn toen systematisch jaarlijks behoorlijk verhoogd, echter is rekening rijden helemaal volgens mij van de baan. maar men int nog wel alle verhogingen al die jaren lang, alla kwartje van kok.

  de dubb cabines voor mensen met een groot gezin, ook zo even van de baan, van 250 euro per jaar naar 1750euro per jaar,

  wie maakt zich nou zorgen om de burgers, die slikken toch alles, en kabinet doet toch waar hij of zij zin in heeft,

  als wij maar braaf zijn in Brussel.

  de huidige regeling gewoon handhaven of per km afrekenen,
  tevens is de mrb vrijstelling als tweede auto ook een heel goed idee.

  met groet

 161. wegenbelastingvrij rijden is:

  A;oldtimers voor de midden inkomers,die belastingvrij willen of zelfs moeten rijden om maandelijkse kosten te drukken.

  B: belastingvrije nieuwe auto’s voor de boven modale 2 verdieners zonder kinderen , die extra profiteren en het kunnen betalen en hun vaste lasten deels zien dalen.

  ZO zie ik het door mijn bril en niet anders.
  Dat er veel oldtimers rijden,mb 190ers etc komt in principe allemaal door die belachelijke hoge wegenbelasting die voor jan modaal net iets teveel van het goede is.

  dat is alles,en meer niet.
  Groene nieuwe auto’s is natuurlijk een belachelijke zaak en nooit voor een gezin betaalbaar,okee lenen.nl,maarja dat gaat je kop kosten.

  Zo meer heb ik er niet over te zeggen.

 162. Wegenbelasting op oldtimers ja jammer maar als het zo makkelijk wordt gemaakt dat je er iedere dag in mag en kan rijden op gas/diesel wegenbelasting vrij, flauwe kul als alle “oldtimers”die op gas rijden nou eens worden belast?en de rest niet, blijven de echte liefhebbers weer over.
  En WAAROM GEEN belasting op pleziervaartuigen erger mij iedere keer weer als ik voor een open brug sta waar wegenbelasting voor is betaald en waar dan weer een boot door moet.
  Waar de elite gebruik van maakt, boot en paard is niet belast WAAROM niet!

  Groeten
  Rob

 163. De regering stelt een regeling van 25 jaar en ouder belasting vrij. Daar investeren particulieren en bedrijven in. Door dit terug te draaien is er een hele boel inkomsten weg voor oldtimer bedrijven. Ik vind dat je dit niet zomaar terug kan draaien. houd de regeling voor auto’s tot en met 1986. Na een aantal jaar zijn deze auto’s toch uit t straatbeeld verdwenen. Drukte om niets.
  Willen mensen invoeren laat ze dan meer tax betalen om zo de verloren wegenbelasting te compenseren. Op deze manier worden alleen bijzondere klassiekers geïmporteerd. Tot 1986 dus wegenbelasting vrij houden.

 164. Ik vind het ook belachlijk houd deze mooie dingen op de weg natuurmonumenten worden ook beschermd waarom deze auto’s dan niet.
  ik ben nu 16 en wil volgend jaar een chevrolet c10 1969. Als opknap project en ook echt alleen voor de zomer dag dagelijks rijden is toch al moeilijk te bekostigen met een 7,4L big block.
  verander dus de leeftijdsgrens naar 1970.

 165. Laat de buitenlanders ook mee betalen Polen een vinjet is een oplosing

 166. FransEldering

  Iedereen bedankt voor alle reacties en ideeën. Gisteren zijn de definitieve plannen van het kabinet duidelijk geworden. Hier kan je alle details lezen:
  http://berekenjeautokosten.nl/wegenbelastingnieuws/definitieve-oldtimer-regeling-2014-bekend.html

  De vraag is of we ons hierin kunnen vinden? We zijn weer benieuwd naar jullie reacties!

 167. wordt het niet eens tijd voor juridische stappen tegen deze minister weekers, ik denk met alleen aktie niet zal helpen, onbetrouwbare bende zijn het, je krijgt eerst een brief dat je auto is vrijgestelt van wegenbelasting, een paar jaar later zeggen ze je moet toch betalen. dit noem ik zakkenrollers.

 168. l.j.willemse

  lou says:
  wat ik in alle reacties mis is de overweging de hebberige staat der
  nederlanden aanspraakelijk te stellen voor het waardeverlies van ons
  oldtimer bezit wegens afschaffen van de eerder toegekende vrijstelling
  mrb zulks eventueel als collectieve actie,dit zou weleens duurder kun-
  nen uit vallen dan de geplande straatroof van Weekers ooit opbrengt.
  Gaarne reacties met eventueel juridise onderbouwing

 169. Ik heb van het jaar een bus gekocht 4000 euro plus nieuwe radiator 1000 euro .
  Moet in het nieuwejaar 1900 aan wegenbelasting gaan betalen ik kan dat niet betalen.
  Weet me eigen geen raad mijn hobby kan ik vergeten, of moet ik gaan stelen zwart rijden , zelfmoord plegen help help

 170. Itza c kret

  Gezellig debat hiero!!!
  Wat gaan jullie tegen dit besluit doen? vinden jullie de MTB in zijn geheel niet te hoog?
  Ik wil meer goede en langere treinen,gratis openbaar vervoer. en een leuke auto met redelijke uitstoot metingen rijden. Rijkswaterstaat belazerd jullie!!!Bouwfraude is een deel van dit corrupte systeem.
  Wie dient “onze” regering? Van wie is dit rare Nederland?
  Waar waren de boze burgers,toen de banken werden “gered”? Voor een demo zijn ze te goed en te burgelijk. Aan een rooftocht in het midden-oosten meedoen (om die olie) om democratie te brengen(ziek)
  Staken helpt misschien,maar niet meer betalen en meedoen nog meer.
  Deze oldtimer regeling is maar een deel van het geheel.
  Slaap lekker verder…jullie kleinkinderen zullen er trots op zijn.

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top