Home / Motorrijtuigenbelasting / Buitenlanders moeten ook wegenbelasting betalen

Buitenlanders moeten ook wegenbelasting betalen

Buitenlanders moeten ook belasting betalenDat stelt Pieter Omtzigt, kamerlid voor het CDA. Hij ergert zich al langere tijd aan buitenlandse auto’s die langer dan 2 weken in Nederland rondrijden, zonder wegenbelasting te betalen. En hij is niet de enige. Veel Nederlanders vinden het onterecht dat zij voor hun auto dure euro’s moeten betalen en dat buitenlandse werknemers gratis op de weg rijden.

Maar is dat een terechte irritatie? Een snelle rekensom levert het volgende op:

De feiten:

 • Er wonen ca. 350.000 buitenlandse werknemers in Nederland.
 • Slechts 31.000 hiervan heeft een auto op zijn naam staan en betaalt dus hier belasting voor.

De aanname:

Stel dat 50% van de buitenlandse werknemers een auto heeft, wat zou dat de staatskas opleveren?

 • 50% van 350.000 – 31.000 = 159.500 auto’s
 • We nemen een middenklasse auto: zeg een Ford Focus (benzine)
 • De jaarlijkse wegenbelasting hiervoor is in Noord-Holland € 372,-

Wanneer voor al deze auto’s wegenbelasting zou worden betaald, zou dat 159.500 x € 372 = € 59.334.000,- opleveren. Dat is bijna 60 miljoen euro per jaar. Zelfs al zou maar 30% van de 350.000 buitenlandse werknemers een auto op zijn of haar naam hebben staan, dan zou het rekensommetje alsnog neerkomen op € 35.600.400,-. Alsnog ruim 35 miljoen dus.

Dus geachte Tweede Kamer: Meneer Omtzigt heeft een heel valide punt als je het mij vraagt. En is het echt zo moeilijk te controleren als wordt gezegd? Op de snelweg staan om de haverklap videocamera’s opgesteld en de parkeerdienst deelt boetes uit op basis van gescande kentekens. Ik zou zeggen: combineer die twee technieken en je pikt ze er zo tussen uit! De kans dat deze werknemers elke dag dezelfde weg rijden (naar hun werk!) is natuurlijk aannemelijk te noemen.

Ben jij het eens met bovenstaande? Of juist helemaal niet? Is onze rekensom te kort door de bocht of heb jij betere cijfers? We zijn benieuwd naar jullie mening!

4 Reacties

 1. En terecht! Wij moeten ook betalen als wij over de tolwegen willen in Frankrijk. Het is even de vraag in hoeverre het haalbaar is om naleving ook te controleren.

 2. - de opbrengst van de mensen die erdoor direct, of indirect (bv wegens een negatiever beeld van Nederland) door wegblijven en – het geld dat ze hier anders zouden hebben uitgegeven. (hoeveel zou de wietpas ons hebben gekost door de klap op onze eerdere status van tollerantie)

 3. dit zijn de cijfers die er niet om liegen invoeren die regel
  laat buitenlanders ook gewoon betalen

 4. ik vind het niet slecht maaaaaar wat dan met de Nederlanders die in het buitenland zeg maar voor 3à4 weken op verlof gaan moeten die dan geen taks betalen in het land van verblijf wat zijn nu 2 weken doe eens normaal ik weet zeker dat je toch ook de goedkoopse tankstation uitzoek om te tanken of niet ?
  en dit is gezegd door een Belg die in Spanje woont zodus ik heb hier zeker geen baat bij en als je zo wilt redeneren mij goed zeker niet slecht maar geef eerst alle europese inwoners evenveel loon dan zullen die mensen er ook niet tussen uit kruipen hoe kan je nu belasting betalen in een land waar je niet woont

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top