Home / Nieuws / Welke tweedehands auto voor € 1000 ?

Welke tweedehands auto voor € 1000 ?

Stel, je bent op zoek naar een tweedehands auto die niet te veel geld mag kosten. Je hebt er zo’n € 1000 voor over en wilt het liefst wel een betrouwbare auto. Als het kan moet hij ook nog een beetje zuinig zijn en niet al te veel kosten in de wegenbelasting (MRB). Welke auto kies je dan?

Wij doen hieronder een aantal suggesties en geven in het algemeen aan waar je op moet letten bij de aankoop van een tweedehands auto.

Mazda 323

Mazda 323

Verbruik 1.5: 1 op 13/14
MRB: € 38 per maand
Aandachtspunten: Antenne, elektrische raambediening

Deze Mazda 323 F uit 1995 koop je voor nog geen € 1000 via Marktplaats. Destijds stond de auto bekend als één van de betrouwbaarste auto’s met de laagste onderhoudskosten. Ook nu lees je vooral veel positieve verhalen over de betrouwbaarheid van de auto, de 323 heeft over het algemeen weinig last van problemen. Aandachtspuntjes zijn de elektrische antenne en de schakelaars van de elektrische ramen. Let daar op als je deze auto wilt gaan kopen.

Aan motorrijtuigenbelasting betaal je maandelijks zo’n € 38. Met de 1.5 motor verbruikt hij een liter benzine op ongeveer 13/14 kilometer en is hij niet de snelste. De 323 is echter ook te koop met een 1.8 of 2.0 liter motor die een stuk sneller zijn, maar uiteraard het verbruik hierbij ook toeneemt. Naast de 323 F is er ook nog een 323 coupe, dit is een iets kleinere variant met 3 deuren.

Toyota Starlet

Toyota Starlet

Verbruik: 1 op 15/16
MRB: € 19 per maand
Aandachtspunt: Sleutels

Toyota staat sinds jaar en dag bekend om zijn betrouwbaarheid en deze Starlet is hier geen uitzondering op. Voor € 1000 koop je deze Toyota Starlet uit 1996 met een nieuwe APK. Met een gewicht van 805 kilo is de Starlet behoorlijk licht en dat zie je terug in de MRB en het verbruik. Je betaalt zo’n € 19 per maand aan MRB en het gemiddeld verbruik zit op 1 op 15/16. Ook rijdt hij dankzij zijn lage gewicht nog best pittig met de 1.3 liter benzine motor.

Qua mankementen hebben we weinig slechte ervaringen kunnen vinden. Het enige wat we tegen kwamen was het functioneren van de sleutel. Deze wil na 15 jaar dienst nog wel eens weigeren en dien je dus een nieuwe sleutel te laten maken. Dit kan bij een goede sleutelboer voor zo’n € 60 – € 70.

Suzuki Swift

Suzuki Swift

Verbruik: 1 op 16/17
MRB: € 19 per maand
Aandachtspunt: Elektrische ramen

Een andere betrouwbare en vooral zuinige auto uit Japan is de Suzuki Swift. Deze Suzuki kun je kopen met een 1.0 3-cilinder of een 1.3 4-cilinder. In de praktijk verbruiken deze motoren bijna net zoveel (1 op 16/17), omdat de 1.0 liter meer werk moet verzetten en de 1.3 het wat rustiger aan kan doen. Zelf zouden we dus voor de 1.3 liter gaan, dan kun je de rest van het verkeer op de snelweg wat makkelijker bijbenen.

De hier getoonde auto staat voor € 850 op Marktplaats en is van bouwjaar 1997. De prijzen liggen iets onder die van de Toyota en de Mazda. De Suzuki Swift is voorzien van simpele techniek, daarom weegt hij slechts 755 kilo. Als aandachtspunt bij aanschaf willen we de elektrische ramen noemen. Deze sluiten soms moeilijk/scheef. Verder is de Swift betrouwbaar te noemen.

Nissan Micra

Nissan Micra

Verbruik: 1 op 16/17
MRB: € 19 per maand
Aandachtspunt: Roestvorming

Iets kleiner dan de voorgaande auto’s, maar wel met airco. Deze Nissan Micra uit 1997 kost op 5 euro na net geen € 1000. Ook de Nissan komt uit Japan en is wederom betrouwbaar en goedkoop. Hij is te verkrijgen met een 1.0 en een 1.3 benzine motor, bij beide ligt het verbruik op 1 op 16/17. In ieder geval de 1.3 is voorzien van een distributieketting. Dat scheelt nogal in onderhoudskosten, want een ketting hoef je niet te laten vervangen.

Bij dit model Micra dien je wel op te letten op roest, met name de balken achter willen nogal eens voorzien zijn van roestvorming. Als dit duidelijk zichtbaar is, kun je de auto bij een eventuele aankoop beter laten staan.

 

Daihatsu Charade

Daihatsu Charade

Verbruik: 1 op 15
MRB: € 19 per maand
Aandachtspunt: Afbladerende verf

Tot slot deze Daihatsu Charade, die ook voor € 1000 van eigenaar verwisselt. Deze is uit bouwjaar 1999 en voorzien van een 1.3 16v motor die lekker vlot doorrijdt. Met een gewicht van 805 kilo is hij ook weer goed te betalen wat betreft de motorrijtuigenbelasting (€ 19 per maand). Het verbruik ligt gemiddeld op zo’n 1 op 15, tenzij je van snel doorrijden houdt, dan ligt het verbruik uiteraard hoger.

Toyota is voor het grootste deel eigenaar van Daihatsu, dat zie je ook terug in de betrouwbaarheid van deze auto. Afgezien van wat afbladerende verf hebben we geen noemenswaardige probleemervaringen kunnen vinden.

 

 

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een occasion

Bij de aanschaf van een tweedehands auto van zo’n 15 jaar oud is het altijd goed opletten met wat je koopt. Een Japanse auto kan nog zo betrouwbaar zijn, als hij niet of slecht is onderhouden zul ongetwijfeld veel kosten op je dak krijgen. Om dat te voorkomen kun je makkelijk zelf letten op de volgende punten:

 • Onderhoudshistorie: Vraag altijd naar de onderhoudshistorie, wanneer deze aangetoond kan worden met facturen is dat absoluut een pluspunt. Zeker als de auto ieder jaar een beurt heeft gehad.
 • Aantal jaren in bezit: Voer op de site van de RDW het kenteken in van de auto die je wilt kopen en controleer hoe lang de huidige eigenaar de auto in bezit heeft gehad. Wanneer dit van korte duur is, kun je je afvragen waarom hij/zij de auto nu al weer wilt verkopen.
 • Afloopdatum APK: Een open deur, we willen ‘m toch even noemen, check wanneer de APK afloopt. Bij een nieuwe APK mag je verwachten de auto op de meest kritische punten is gecontroleerd en deze voor het komende jaar in orde zijn.
 • Kilometerstand: Voor € 3 kun je op autopas.nl controleren of de kilometerstand juist is. Bespaar je deze € 3 niet en check dit van te voren. Wanneer de kilometerstand niet klopt heb je kans dat deze is teruggedraaid. Dan zou bijvoorbeeld de distributieriem al aan vervanging toe kunnen zijn.
 • Distributieriem: Vraag wanneer de distributieriem is vervangen (indien van toepassing, sommige auto’s zijn voorzien van een distributieketting). Een oude riem is vaak niet van een nieuwe te onderscheiden, aan de riem zelf kun je dat dus niet zien. Wanneer dit niet bekend is, zoek dan uit bij welke interval de distributieriem vervangen moet worden. Ook wanneer de distributieriem de afgelopen 10 jaar nog niet is vervangen, is deze aan vervanging toe. De kosten voor het vervangen van een riem variëren van € 300 tot € 800 afhankelijk van het model auto en de garage. De spanrollen en waterpomp dienen ook vervangen te worden. Wanneer je de waterpomp niet laat vervangen heb je grote kans dat hij daarna binnen de kortste keren stuk gaat en je wederom voor hoge kosten staat.
 • Banden: Makkelijk te controleren zijn de banden. Nieuwe banden zijn voorzien van 8 mm profiel, de wettelijk minimale profieldiepte is 1,6 mm. Een nieuw setje banden kost al gauw zo’n € 300, een behoorlijke investering dus op een auto van € 1000. Ook belangrijk om mee te nemen zijn de leeftijd van de banden. Zijn ze ouder dan 8 jaar, dan ontstaan er scheurtjes en dienen ze ook vervangen te worden. Zie je verschillende merken banden op de auto zitten, dan is dat vaak een teken van minimaal onderhoud aan de auto.
 • Remmen: Door zowel in de stad als op de snelweg een stukje te rijden kun je goed testen of de remmen juist werken. Trilt het stuur bij het remmen op de snelweg, dan zijn de remschijven krom en zijn deze aan vervanging toe. Waarschijnlijk moeten de remblokken dan ook vervangen worden. Trekt de auto naar links of rechts tijdens het remmen, dan kan het zijn dat de wielen uitgelijnd moeten worden.
 • Airco: Zet deze op de koudste stand en controleer of er koude lucht uit de roosters komt. Is dit niet het geval dan moet de airco waarschijnlijk bijgevuld worden of kan de pomp stuk zijn. Bijvullen kost zo’n € 150, een nieuwe pomp kan gemakkelijk € 600/700 kosten.
 • Uitlaat: Kijk onder de auto naar de staat van de uitlaat(demper). Is grotendeels verroest dan is hij binnenkort aan vervanging toe. Een demper alleen zal je zo’n € 150 kosten, moeten er meerdere delen van de uitlaat vervangen worden, dan lopen de kosten al snel op naar zo’n € 600. Een getraind oor kan ook detecteren of de uitlaat lek is. In dat geval is hij ook (deels) aan vervanging toe.
 • Gordels: Ook simpel zelf te controleren zijn de gordels. Zit er een scheurtje in? Dan wordt je auto afgekeurd bij de APK en moet de gordel vervangen worden. Kosten? Zo’n € 200 per gordel.
 • Check alle knoppen: Doet alles het?
 • Tot slot: Maak altijd een uitgebreide proefrit met de auto, rijdt hij solide? Hoor je geen rare geluiden? Schakelt hij goed? Komen er geen blauwe rookpluimen achter de auto vandaan? Check ook voordat je de auto start of hij niet al warm is, dit kun je zien aan de temperatuurmeter van de koelvloeistof. Voor hetzelfde geld heeft de huidige eigenaar de motor net laten lopen zodat hij goed start als jij de auto gaat testen.

2 Reacties

 1. mam de boer

  Ik mis de Ford Fiesta.
  In Engeland na de Toyota Starlet als beste tweedehandsauto getest.

  • svartvatten

   Kon wel eens kloppen. Ben net in GB geweest. Viel me op dat je vrij regelmatig Fiesta’s zag rijden van eerste series begin jaren 70 of zo.

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top