Home / Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Waarom moet ik wegenbelasting betalen?

Als je in Nederland in het bezit bent van een auto of motor betaal je wegenbelasting. Dit wordt ook wel MRB (Motor Rijtuigen Belasting) genoemd. Origineel is wegenbelasting bedoeld voor de onderhoud en aanleg van wegen. Tegenwoordig overstijgen de inkomsten van wegenbelasting de uitgaven voor aanleg en onderhoud.

Wat is BPM?

BPM betekent Belasting op Personenauto’s en Motorrijtuigen. Deze belasting wordt geheven bij verkoop op nieuwe auto’s. Je betaalt ook (een deel) BPM als je een auto importeert. Lees hier meer over BPM.

Hoe kan ik mijn rekeningnummer wijzigen voor de wegenbelasting

Je kunt hiervoor contact opnemen met de belastingdienst op nummer 0800-0749.

Moet ik BPM betalen bij het importeren van een auto?

Ja. Bij het importeren van een auto betaal je nog een deel BPM. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de leeftijd, gewicht, brandstof en nieuwprijs van de auto. Lees hier meer over het importeren van een auto.

Wanneer betaal ik geen BPM bij de aanschaf van een auto?

Als je een auto koopt met een lage CO2-uitstoot betaal je geen BPM. Hiervoor gelden zogenaamde CO2 grenzen. Als een auto op benzine 110 gram CO2 of minder per kilometer uitstoot is de auto bij aanschaf BPM-vrij. Voor een auto op diesel ligt deze grens op 95 gram CO2. Bij de aanschaf van een elektrische auto betaal je eveneens geen BPM.

Hoe kan ik de rest-BPM berekenen?

De rest-BPM die je moet betalen bij bijvoorbeeld het importeren van een auto kun je hier berekenen.

Waar moet ik BPM aangifte doen?

Bij de import van een auto maak je een afspraak met de RDW voor het op kenteken laten zetten van de auto. De belastingdienst is in hetzelfde gebouw gevestigd, hier kun je na de keuring aangifte doen van BPM.

Wanneer betaal ik geen wegenbelasting

Als je een auto rijdt met een lage CO2-uitstoot betaal je tot 2014 geen wegenbelasting. Een lage CO2-uitstoot houdt in dat een auto op benzine niet meer dan 110 gram CO2 uitstoot en een auto op diesel niet meer dan 95 gram CO2. Voor oldtimers, auto’s ouder dan 25 jaar, betaal je eveneens geen wegenbelasting.

Wat is het verschil tussen wegenbelasting en MRB?

Er is geen verschil tussen wegenbelasting en MRB. MRB staat voor Motor Rijtuigen Belasting en is de nieuwe benaming voor wegenbelasting.

Wanneer wordt de BPM afgeschaft?

Er waren plannen om de BPM geheel af te schaffen en deze om te zetten in een kilometerheffing. Dit lijkt niet meer het geval. In juni 2011 is besloten de BPM-vrijstelling t/m 2015 te verlengen (met steeds lagere CO2 grenzen), wat impliceert dat BPM voorlopig nog wordt geheven op nieuwe auto’s. Wil je op de hoogte blijven van het nieuws omtrent de besluitvorming van BPM, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Wanneer wordt de wegenbelasting afgeschaft?

Ondanks de plannen voor de hervorming van het BPM/MRB stelsel blijft de wegenbelasting (MRB) voorlopig gehandhaafd. In ieder geval tot 2014. Wil je op de hoogte blijven omtrent besluiten over wegenbelasting? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Hoeveel schrijft een auto af voor de BPM?

Jaarlijks schrijft een auto een bepaald percentage af. Die percentage wordt ook in mindering gebracht op de BPM die je nog moet betalen bij bijvoorbeeld de import van een auto. Bekijk hier de afschrijvingstabel onderaan de pagina.

Waarom worden er verschillende wegenbelasting tarieven gehanteerd?

De wegenbelasting bestaat uit 2 delen. Een vast deel  daarvan gaat naar de centrale overheid. Het andere deel mag bepaald worden door de provincie. Het kan dus zo zijn dat je in de ene provincie minder betaalt dan in de andere. Het verschil kan zelfs oplopen tot zo’n 100 euro per jaar voor een gemiddelde auto.

Wanneer betaal je geen wegenbelasting meer voor een oldtimer?

Als een auto ouder is dan 25 jaar betaal je geen wegenbelasting meer. Je krijgt hier automatisch bericht over van de belasting. De wegenbelastingvrije regeling voor oldtimers wordt per 1 januari 2012 bevroren. Dit houdt in dat auto’s die na deze datum ouder zijn dan 25 jaar niet meer in aanmerking komen voor de wegenbelastingvrije regeling.

Welke auto’s zijn wegenbelastingvrij?

Auto’s op benzine met een CO2-uitstoot van 110 gram of minder en auto’s op diesel met een CO2-uitstoot van 95 gram of minder zijn wegenbelasting. Bekijk hier de volledige lijst met wegenbelastingvrije auto’s.

Hoeveel wegenbelasting betaal ik voor een camper?

Voor een camper of kampeerauto gaat de belasting er van uit dat je hier slechts drie maanden gebruik van maakt. Je betaalt dan ook slechts 3 maanden wegenbelasting. Hiervoor dient je camper wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Wil je in aanmerking komen voor de 3 maanden regeling? Neem dan contact op met de belasting op telefoonnummer 0800 – 0749.

0800 - 07490800 – 0749

Waar kan ik de wegenbelasting opzeggen?

  • Het opzeggen van de wegenbelasting oftewel het schorsen van de auto kan zowel online bij de RDW als bij het grotere postkantoor. Schorsing is alleen mogelijk als je geen gebruik meer maakt van de auto en deze op privé-terrein is geparkeerd. Voor de RDW heb je een DigiD code nodig en iDeal. Als je naar het postkantoor gaat moet je deel II (of deel IB) en deel III (of deel II) van het kentekenbewijs en een geldig legitimatiebewijs meenemen. De kosten voor schorsing bedragen € 71,50 voor auto’s jonger dan 15 jaar. Voor auto’s ouder dan 15 jaar zijn de kosten € 23,90. De schorsing geldt voor 12 maanden en loopt daarna automatisch af. De kosten voor verlenging bedrag € 23,90. Bij verkoop van de auto verloopt de schorsing automatisch, de nieuwe eigenaar zal dit opnieuw moeten aanvragen.
  • Wegenbelasting opzeggen is mogelijk bij verkoop van de auto. Dit gebeurd dan automatisch bij overschrijving van de auto op een andere naam bij het postkantoor.
  • Je betaalt ook geen wegenbelasting meer indien je auto ouder is dan 25 jaar. Hierover ontvang je automatisch bericht van de belasting. Is dit niet het geval, neem dan contact op met de belastingdienst op 0800 – 0749.

Hoe kan ik me aanmelden voor de wegenbelasting?

Aanmelden bij de wegenbelasting gebeurt automatisch bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto. Als je op het Postkantoor de auto op naam laat zetten wordt hier automatisch melding van gemaakt bij de belastingdienst.

Krijg ik als ondernemer vrijstelling op BPM bij de aanschaf van een auto?

Ja, als ondernemer krijg je vrijstelling op de BPM bij de aanschaf van een bedrijfsauto. Deze vrijstelling geldt alleen voor de aanschaf van een bestelauto. Verder gelden er nog een aantal andere voorwaarden.

Moet ik als ondernemer nog BPM betalen bij de beëindiging van mijn onderneming?

Als je binnen 5 jaar je onderneming beëindigd en dus geen gebruik meer maakt van je bedrijfsauto, dien je nog een deel BPM te betalen. Hoeveel dit is, is afhankelijk van het aantal jaar dat je de bedrijfsauto hebt gebruikt. Bekijk hiervoor de afschrijvingstabel voor bedrijfsauto’s.

Moet ik als ondernemer BPM betalen bij de verkoop van mijn bedrijfsauto?

  • Indien je de bedrijfsauto binnen 5 jaar verkoopt aan een andere ondernemer die ook recht heeft op vrijstelling van BPM, hoeft geen van beide BPM te betalen. Wel moet er verklaring worden gemaakt waarin de verkoop bevestigd wordt.
  • Indien je de bedrijfsauto binnen 5 jaar verkoopt aan een particulier moet je een deel BPM betalen. De hoeveelheid hiervan is afhankelijk van het percentage afschrijving.
  • Als de bedrijfsauto bij verkoop ouder dan 5 jaar is hoeft er geen BPM meer te worden betaald.

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

De hoeveelheid wegenbelasting die je moet betalen is afhankelijk van het gewicht van de auto, de brandstof en de provincie waarin je woont. Je kunt hier de wegenbelasting voor jouw auto berekenen

Welke auto’s zijn BPM-vrij?

Nieuwe auto’s die op benzine of gas rijden en die 110 gram CO2 per kilometer of minder uitstoten zijn bij aanschaf BPM-vrij. Voor auto’s op diesel ligt deze grens op 95 gram CO2 per kilometer of minder. Bekijk hier de volledige lijst met BPM-vrije auto’s.

Tot wanneer rijd ik wegenbelastingvrij?

Wanneer je een wegenbelastingvrije auto rijdt, betaal je geen wegenbelasting tot 2014. Vanaf 2014 betaal je deze wel en is deze gebaseerd op het gewicht van de auto.

Kan ik mijn autoverzekering op een andere naam zetten?

In Nederland is de houder van het kenteken tevens verzekeringsplichtig. In normale gevallen verzekert hij of zij dus zelf de auto.

Op naam van je partner

Veel maatschappijen accepteren echter ook dat de verzekering op naam van je partner wordt gezet. Hierbij wordt vaak wel vereist dat jij en je partner op hetzelfde adres wonen.

Op naam van je ouders

Je zou een auto op naam van je ouders kunnen zetten en de verzekering ook. Hiermee bespaar je jezelf geld omdat je ouders waarschijnlijk een no-claim korting hebben opgebouwd waar jij op deze manier van mee profiteert. De vraag is echter of het verstandig is om dit te doen. Je eerste auto is vaan een kleine, goedkoop te verzekeren auto. Wanneer je de auto en de verzekering op jouw naam zet en je rijdt of claimt geen schade, bouw je zelf een no-claim korting op. Als je dan na 3 jaar een andere, duurder te verzekeren auto koopt, profiteer je van je eigen no-claim korting. Je kunt immers niet je hele leven auto’s op naam van je ouders blijven verzekeren.

Stel dat je na 3 jaar een auto koopt die op jouw naam staat en de verzekering van je auto daarvoor stond niet op jouw naam, dan betaal je 100% (dus geen no-claim korting) over de duurdere auto die je koopt. En dat scheelt al snel enkele tientjes per maand! Vergelijk hier maar.

En last but not least: wanneer je feitelijk niet de tweede maar de eerste bestuurder van de auto bent maar je geeft dit anders op bij de verzekering, is dat oplichting. Komt de verzekeraar daar achter, dan kan hij weigeren uit te keren. En dan wordt  de schade dus helemaal op jou of je ouders verhaald.

De verzekering kan je niet zomaar op naam van iemand anders zetten. De verzekeraar wil graag dat degene die de premie betaalt ook de bestuurder is. Zo voelt diegene zich meer verplicht de premie te voldoen en netjes te rijden (je wilt zo weinig mogelijk schade rijden, het is immers je eigen auto en korting!)

Auto verzekeren na royement

Wanneer je je verzekeringspremie te vaak niet hebt betaald kan je autoverzekering worden geroyeerd. Dat betekent dat je niet meer verzekerd bent. In sommige gevallen kan de verzekering worden hervat nadat je alsnog je achterstallige premies hebt voldaan, maar als ‘de maat vol is’ wordt je er kort gezegd uit gegooid door de verzekeraar.

Geroyeerd, wat nu?

Neem allereerst contact op met je verzekeraar of tussenpersoon en vraag of de verzekering alsnog kan worden geactiveerd nadat je alles (per direct) betaalt. Lukt dit niet, probeer dan een verzekering aan te vragen bij Rialto. Deze verzekeraar is gespecialiseerd in het verzekeren van mensen met een verhoogd risico. Een slecht betalingsverleden geldt als een verhoogd risico. Let op: de verzekering kan wel behoorlijk duurder uitpakken.

Kan ik mijn auto verzekeren als ik een strafblad heb?

Wanneer je een strafblad hebt, vorm je voor verzekeraars een verhoogd risico. En verzekeraars houden niet van risico’s. Een verzekeraar is namelijk verplicht om geclaimde schade te vergoeden en als hij meer moet vergoeden dan hij binnenkrijgt, wordt er verlies geleden.

Ik heb een strafblad, en nu?

Je kunt een autoverzekering afsluiten bij Rialto. Rialto specialiseert zich in verzekeringen voor mensen met een verhoogd risicoprofiel. En daar val jij nu dus ook onder. De verzekeringen zijn wel een stukje duurder dan bij andere partijen en je dient de premie een jaar vooruit te betalen. Maar dat is altijd nog beter dan helemaal geen verzekering.

Kan ik een auto op naam van de zaak ook particulier verzekeren?

Nee, dat kan niet en is ook niet verstandig. Om te beginnen betaal je privé meer premie. Bij aanschaf van een auto voor zakelijk gebruik kan immers de btw worden afgetrokken van de cataloguswaarde. Daarnaast dient de verzekering (bij wet!) op naam te staan van de feitelijke eigenaar; de zaak of jijzelf dus. Ten slotte is het lang niet altijd zo dat een particuliere verzekering schades dekt aan voertuigen voor zakelijk gebruik. Afhankelijk van je schadejaren kunnen instapkortingen bij diverse zakelijke verzekeringen oplopen tot wel 65%.

Auto verzekeren op zaterdag

Stel, je gaat op een zaterdag de nieuwe of tweedehands auto ophalen die je hebt gekocht. Niet geheel onlogisch, daar is een zaterdag voor. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je verzekerd bent als je naar huis rijdt in je nieuwe wagen? De verzekeringsmaatschappij neemt vaak niet op in et weekend dus moet je iets ander bedenken.

Online geregeld, gelijk verzekerd

Wanneer je online een verzekering aanvraagt bij bijvoorbeeld InShared, Ditzo of AllSecur ben je, wanneer je de bestelling hebt afgerond, gelijk verzekerd. Ook al heb je nog niet betaald en heb je nog geen polis ontvangen! Kan jij met een gerust gevoel de weg op in je nieuwe bolide!

Wat zijn de voorwaarden van een oldtimerverzekering?

Wanneer je een liefhebber bent van oude auto’s en er een of meer hebt, wil je er natuurlijk niet alleen naar kijken. Je wilt er ook in rijden! Dus zul je de wagen moeten verzekeren en daarvoor is het handig dat je weet waar je op moet letten. De prijzen voor een oldtimer verzekering zijn vaak lager dan voor een gewone verzekering. De verzekeraar gaat er namelijk van uit dat je een liefhebber bent en je oldtimer helemaal vertroetelt! Dat betekent dus ook dat je minder schade rijdt en dat scheelt de verzekeraar weer in het aantal claims. Hieronder vind je een overzicht van enkele voorwaarden.

Eerste auto voor dagelijks vervoer

Bij veel verzekeraars wordt de voorwaarde gesteld dat je een andere auto hebt voor dagelijks vervoer dan de oldtimer die je wilt verzekeren. Omdat je niet dagelijks in de oldtimer rijdt, is het risico op ongelukken lager. Er zijn verzekeraars die een oldtimer willen verzekeren zonder dat je een andere auto hebt voor dagelijks vervoer. De premie zal iets hoger liggen, maar je totale kosten liggen dan natuurlijk veel lager!

Maximaal aantal kilometers

Een andere voorwaarde die vaak wordt gesteld is dat je een maximaal aantal kilometers krijgt opgelegd dat je mag rijden. Waarom? Dat is simpel uit te leggen. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe groter de kans op schade.

Auto moet ouder zijn dan…?

Een auto is pas een oldtimer als hij ouder is dan 25 jaar. Gelukkig zijn er ook verzekeraars te vinden die ruimer omgaan met deze leeftijd. Sommige verzekeraars vinden een auto al oldtimer als deze 10 jaar oud is!

Soepele voorwaarden

Verzekeraar Diks gaat erg soepel om met de voorwaarden voor een oldtimerverzekering. Bekijk hier de voorwaarden en tarieven voor de goedkoopste oldtimerverzekering!

Kan ik geweigerd worden voor een autoverzekering?

Ja dat kan. Waarom u geweigerd wordt, is afhankelijk van het acceptatiebeleid dat door de verzekeraar waar u uw autoverzekering wilt afsluiten, wordt gehanteerd. Acceptatievoorwaarden kunnen verschillen tussen verzekeraars onderling en worden periodiek nog wel eens herzien. Het verdient dus aanbeveling altijd de acceptatievoorwaarden op te vragen bij de verzekeraar; zowel voordat u overweegt daar een autoverzekering af te sluiten als nadien.

Hoe kan ik de wegenbelasting per maand betalen?

Je kunt de belastingdienst machtigen om de wegenbelasting maandelijks te laten afschrijven van je rekening. De wegenbelasting wordt dan elke maand rond de 28e afgeschreven en het tarief wordt afgerond op hele euro’s. Je kunt dit in gang zetten door dit formulier in te vullen en op te sturen. Je ontvangt dan (meestal binnen een paar weken) een bevestiging, waarop de maandelijks betaling van kracht is. Meer informatie hierover kun je vinden op de site van de belastingdienst.

Ontvang ik te veel betaalde wegenbelasting terug?

Ja. Wanneer je je auto hebt verkocht en je hebt net net betaald voor de MRB voor de komende periode dan ontvang je het verschil automatisch weer terug. Indien je rekeningnummer niet bekend is, ontvang je hier een brief over. Ook als je auto is verkocht en je hebt nog een rekening openstaan, dan moet je deze betalen. Het verschil wordt teruggestort.

Scroll To Top