Home / Algemeen / Wie is er nou écht goedkoper: ANWB Wegenwacht of Route Mobiel?

Wie is er nou écht goedkoper: ANWB Wegenwacht of Route Mobiel?

Routemobiel of ANWB. Wie is goedkoper?

Routemobiel of ANWB. Wie is goedkoper? Routemobiel of ANWB. Wie is goedkoper?

Sinds een aantal jaar is er een goed alternatief voor de ANWB Wegenwacht: Route Mobiel. Maar welke van de twee is voor jou nu het voordeligst? Je moet ze niet alleen maar beoordelen op prijs, want wat de ene dekt, dekt de ander juist niet en andersom. Om je te helpen bij de juiste keuze hebben wij een overzicht gemaakt met alle voorwaarden en bijbehorende prijzen. Tevens geven we enkele voorbeelden.

Let op, als het voordeliger voor je is om over te stappen van de Wegenwacht naar Route Mobiel, dien je dat voor 15 november te doen. Zeg je het pas daarna op, dan ben je het hele jaar daarop nog lid  van de Wegenwacht.

Leeftijd van de auto speelt een rol

Bij de ANWB kan je elke auto aanmelden die je wilt. Jong of oud, het maakt geen verschil. Route Mobiel denkt daar anders over. Jonge auto’s hebben statistisch gezien minder vaak pech en oudere wat vaker. Daarom betaal je meer voor een oudere auto. Het verschil tussen deze bedragen kan bij Route Mobiel oplopen tot zo’n 50 euro op jaarbasis. Ook neemt de organisatie geen auto’s aan die ouder dan 15 jaar zijn. De Wegenwacht heeft geen leeftijdsgrens voor auto’s. Een oudere auto is echter niet per definitie duurder bij Route Mobiel, wat blijkt uit onderstaand voorbeeld.

Keuzes en opties

Een veelgehoorde irritatie is de ontbrekende woonplaatsservice in het pakket van de Wegenwacht. Die kan je uiteraard ook bijkopen, maar dit kost € 24,27 per jaar extra. Ook het vervangende vervoer kost extra (€ 14,34). Deze beide opties zijn gratis bij Route Mobiel; vervangend vervoer geldt voor twee dagen. Om de prijs eerlijk te vergelijken, moet je voor de Wegenwachtservice dus € 92,29 per jaar rekenen (€ 53,68 lidmaatschap + € 24,27 woonplaatsservice + € 14,34 vervangende auto). Wel is een voordeel van de Wegenwacht dat verzekerden na 12 schadevrije jaren 10% korting krijgen.

Een auto of meerdere auto’s?

Rij je altijd in dezelfde auto of in twee verschillende? In het laatste geval is de Wegenwacht waarschijnlijk voordeliger, omdat je lidmaatschap persoonsgebonden is. Het maakt dus niet uit in welke auto je rijdt, jij bent altijd verzekerd van hulp onderweg. Bij Route Mobiel is het abonnement autogebonden. Het maakt niet uit wie er in de auto rijdt, je auto krijgt altijd hulp onderweg.

Voorbeeld 1:

Leeftijd auto: tot 12 jaar
Vervangend vervoer gewenst: ja
Hulp in woonplaats gewenst: ja
Rijdt altijd in hetzelfde voertuig: ja

De ANWB Wegenwacht kost in dit geval € 92,29 per jaar, Route Mobiel € 86,95 per jaar. Hierbij moet nog vermeld worden dat Route Mobiel na het eerste jaar per dag is op te zeggen en ANWB slechts eens per jaar (voor 15 november). In dit voorbeeld is Route Mobiel dus goedkoper.

Voorbeeld 2:

Leeftijd auto: tot 3 jaar
Vervangend vervoer gewenst: ja
Hulp in woonplaats gewenst: nee
Rijdt altijd in hetzelfde voertuig: nee, 2 voertuigen

De ANWB Wegenwacht kost in dit geval € 68,02 per jaar, Route Mobiel € 105,70 per jaar. Doordat de bestuurder in dit voorbeeld regelmatig wisselt van auto dient hij beide auto’s te verzekeren en dat kost 2 x € 62,85 min € 20,00 korting. In dit voorbeeld is de ANWB Wegenwacht dus goedkoper.

Het overzicht (dekking in Nederland)

ANWB of Route Mobiel? Wegenwacht NL Service Route Mobiel pechhulp NL
Prijs per jaar v.a. € 53,68 v.a. € 62,85
24/7 bereikbaar bij pech Ingegrepen Ingegrepen
Vervangend vervoer optie: € 14,34 Ingegrepen
Hulp voor elk voertuig dat u rijdt Ingegrepen
Iedereen die in uw auto rijdt wordt geholpen Ingegrepen
Hulp in uw woonplaats en voor de deur optie: € 24,27 Ingegrepen
Vervangende chauffeur bij ziekte of ongeval tijdens de reis Ingegrepen
Korting partner of tweede auto 40% op jaarbasis € 20,00 op jaarbasis
Korting 25 jaar of jonger 50% op jaarbasis
Prijs blijft hetzelfde als de auto ouder wordt Ingegrepen
Pech met aanhanger of caravan gedekt  Ingegrepen Ingegrepen
Flexibel opzeggen Ingegrepen
Direct naar de website Bereken prijs Wegenwacht Bereken prijs Route Mobiel

Heb jij zelf ervaringen met de Wegenwacht of Route Mobiel, die je met ons wilt delen? Reageer dan op dit artikel!

10 Reacties

 1. Thanks, handig artikel! Zijn dit trouwens de enige twee wegenwacht services die we hebben in Nederland?

  • @Eric: nee, voor iedereen zijn ook beschikbaar: Bovag pechhulp en Bosch service (autoservice, niet alleen de radio of techniek).
   En dealernetwerken hebben hulpservice, zoals Ford (mits je auto bij dealer in onderhoud is).

 2. R. de Groot

  Wanneer je met pech in het Buitenland staat wordt je door Route Mobiel niet geholpen ondanks dat je een Europa verzekering hebt afgesloten. In alle haast vergeten andere auto aan te melden, kom met pech te staan in Noord-Oost Polen na het tanken van hele foute diesel, Bel Route Mobiel, wordt onbeschoft te woord gestaan en krijg te horen dat ik niet voor hulp in aanmerking kon komen omdat ik vergeten ben de betreffende auto en kenteken door te geven. Er werd geen enkele mogelijkheid voor hulp aangeboden. Ik heb nog nooit zo een slechte service meegemaakt. 15 jaar bij de ANWB gezeten en altijd perfect heholpen in binnen en buitenland, prima service. Route Mobiel is een bijzonder slechte ervaring.

  • Ik heb een soortgelijke situatie meegemaakt met de ANWB in Spanje. Ongelooflijk onbeschoft behandeld en 0% service. Er werd totaal niet meegedacht en ze kwamen afspraken niet na. Sta je dan met je auto die geen meter meer rijdt in de bergen…

   Een prima les geleerd! Als het moet kom je er zelf prima uit. Wagen laten wegslepen (voor maar 45.- euro) naar een garage (Seat, dus 2 jaar garantie ook in Nederland) en daar laten fixen. Geen enkel probleem zonder Spaans te kunnen spreken en perfecte service van de Spaanse Seat-dealer. En oja, we kregen gratis vervangend vervoer TOT de auto was gemaakt!

 3. Ik zou eerst eens vragen bij je verzekering of die ook pechhulp hebben.
  Vaak is dat wel zo en dan nog veel voordeliger dan de ANWB.
  Op internet speuren naar Mondial en Ditzo scheelt je ook meer dan deze 2 hierboven.

 4. ANWB is dan wel persoonsgebonden max. 2 voertuigen maar geldt niet voor de bedrijfswagen.
  Ik als ZZP-er word niet geholpen als ik met mijn bedrijfswagen pech krijg. Hiervoor moet extra ANWB voor de zaak worden afgesloten kosten voor hulp binnen en buiten Nederland 103,50 ex btw. In mijn geval om beide auto’s van pechhulp te voorzien 1* prive en 1* zakelijk abbonenment. Totale kosten ANWB 198,17 incl. Dan is de ADAC veel goedkoper

 5. Wij hebben een auto van 15 jaar oud en zijn lid van de ANWB.
  Hebben wij ook recht om geholpen te worden bij pech?
  Want volgens sommige mensen zeggen dat de leeftijd van de auto een rol speelt.

 6. Al sinds het begin RM en ik kan alleen maar zeggen: Doei ANWB. Bij de ANWB waren de wachttijden voor hulp extreem. De kortste was 3 uur. Bij RM de langste 35 min. Vervangend vervoer geen probleem meneer, wij leveren u de auto die het meest bij uw nood past.

  Ik raad iedereen aan om over te stappen, bevalt het niet kan je altijd terug naar de duurdere en slome WW.

 7. Wel handig om te weten. Je mag bij anwb pech hebben met 2 kentekens. Voor het 3e kenteken moet 150 euro worden betaald. Dus als je pech hebt met 2 verkochte auto’s dan is pech met de nieuwe auto een rekening van 150 euro!

Plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top