BPM-vrijstelling in 2013

Welkom op onze site berekenjeautokosten.nl!

In 2013 zijn er een aantal gevallen waarbij je vrijstelling ontvangt van BPM. Zo ontvang je voor je auto BPM-vrijstelling als deze weinig CO2-uitstoot. Hierbij horen in 2013 de volgende regels: voor een benzinemotor geldt een maximum CO2-uitstoot van 95 gram. Als je in het bezit bent van een dieselauto mag deze hooguit 88 gram CO2 uitstoten. Vanaf 2014 worden deze grenzen wederom verlaagd en moet je voertuig minder CO2 uitstoten voor BPM-vrijstelling.

Op deze website vind je alles over topics die te maken hebben met de BMP.

De afkorting voor Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen is BPM. De BPM-heffing is omstreden in Nederland, aangezien het een aanvullende belasting betreft bóvenop de al betaalde omzetbelasting. De burger betaalt belasting van personenauto’s en motorrijwielen gelijktijdig met de aanschaf van een fonkelnieuwe wagen of motorrijtuig of bij het importeren van een tweedehandse personenauto. Dit levert de overheid van ons land ieder jaar weer zo’n 3 miljard euro op.

Belasting van auto’s en motorrijwielen sinds 2011

De BPM is zo ongeveer ieder jaar aan aanpassingen onderhevig. In 2011 bestaat de Belasting over je voertuig uit een standaardbedrag van 19% over de nieuwprijs, een heffing op basis van CO2-emissie en een brandstofheffing of -aftrek. Zelf je BPM kostenplaatje uitrekenen? Maak dan gebruik van de BPM rekentool.

BPM-vrije automobielen

Aangezien het kopen van duurzame en milieuvriendelijke personenauto’s gestimuleerd moet worden, is er sinds 2009 een BPM-vrije regeling. De regeling gaat op voor auto’s die 4 jaar of jonger zijn en fors minder CO2 uitstoten. Auto’s die rijden op benzine mogen een maximum van 110 gram CO2 per km uitstoten, bij diesel is deze grens 95 gram CO2. Voor wagens met een hoge uitstoot moet een flink bedrag worden betaald. Hier tref je een lijst met auto’s waar je geen BPM over hoeft te betalen.

BPM bij import

Als je een tweedehands auto in Nederland invoert uit een ander land, betaal je nog eens extra BPM. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de aanschafprijs, leeftijd, brandstofsoort, en CO2-uitstoot van de auto. Je kunt kiezen voor de BPM-regeling van twee jaar geleden of de afspraak die gold toen de wagen voor het eerst werd gebruikt. Ontdek het berekenjeautokosten.nl stappenplan voor het importeren van een auto.

BPM voor bedrijfswagens

Als ondernemer krijg je BPM-vrije regeling bij het kopen van een nieuwe zakelijke auto. Je moet dan uiteraard wel bezitten over een BTW nummer en de auto registreren op je bedrijfs- of eigen naam. Hier lees je meer over BPM en zakelijke voertuigen.

Belasting van personenauto’s en motorrijwielen-vrijstelling in de toekomst
De BPM-vrije wet is zo’n succes dat het teveel kost voor de regering. De CO2-uitstootgrenzen zullen in de nabije toekomst dan ook elk jaar naar beneden worden aangepast. De nieuwste regels zullen gelden voor nieuwe wagens. Voor reeds aangeschafte auto’s wijzigt er qua BPM niks.

Meer weten over berekenjeautokosten.nl

Wil je up-to-date blijven van artikelen van onze site berekenjeautokosten.nl? Schrijf je dan snel in voor de berekenjeautokosten.nl nieuwsbrief.

Scroll To Top