Van BPMtool naar cataloguswaarde in een handomdraai

Welkom op onze site berekenjeautokosten.nl!

Het is zeker mogelijk om de BPM te gebruiken bij het berekenen van jouw bruto cataloguswaarde. De eenvoudigste manier is om de BPM calculator te gebruiken bij deze berekening. Uit deze calculator komt namelijk niet alleen jouw BPM rollen, maar ook de BTW, de extra toeslagen en de bruto cataloguswaarde. Op deze manier bespaar je jezelf vervelende berekeningen en ben je snel en eenvoudig klaar. Het enige wat jij moet doen, is een aantal gegevens invullen.

Op deze website lees je een grote hoeveelheid artikelen inzake de BPM.

BPM is de belasting op auto’s en motorrijwielen. De BPM-heffing is controversieel in Nederland, omdat het een extra belasting aangaat bovenop de omzetbelasting die je al betaalt. De burger voldoet de BPM gelijktijdig met de aankoop van een nieuwe wagen of motorrijtuig of het invoeren van een (buitenlandse) occasion. Jaarlijks levert dit onze overheid zo’n 3 miljard euro op.

BPM sinds 2011

De BPM is bijna jaarlijks aan aanpassingen onderhevig. Sinds 2011 bestaat de Belasting over je voertuig uit een standaardbedrag van 19% over de nieuwprijs, een heffing over de CO2-emissie en een zogeheten brandstofaftrek. Zelf je BPM kostenplaatje berekenen? Reken deze vlug uit met de berekenjeautokosten.nl BPM rekentool.

BPM-vrije automobielen

Aangezien het kopen van zuinige en milieuvriendelijke auto’s gestimuleerd moet worden, is er sinds 4 jaar sprake van een zogeheten BPM-vrije regeling. Deze regeling geldt alleen voor auto’s die gebouwd zijn in 2009 of daarna met een specifieke CO2-uitstoot. Auto’s die rijden op benzine mogen een maximum van 110 gram CO2 per km uitstoten, bij diesel is deze grens 95 gram CO2. Andersom wordt er meer BPM geheven voor voertuigen met een hoge CO2-uitstoot. Hier vind je een lijst met auto’s waar je geen BPM over hoeft te betalen.

BPM bij import

Bij de import van een gebruikte auto, zoals uit Frankrijk of Engeland, betaalt men nog een stuk BPM. Hoe hoog dit bedrag oploopt, hangt af van de aanschafprijs, leeftijd van de auto, soort brandstof, en de hoeveelheid CO2-uitstoot per kilometer. Je hebt de keuze uit de oude of nieuwe BPM-regeling. De oude slaat op de BPM die geldig was toen er voor het eerst in de auto werd gereden. Hier stap-voor-stap een toelichting wat je moet doen bij de invoer van een auto

BPM voor bedrijfswagens

Ben je een entrepeneur? Dan krijg je een vrijstelling van BPM bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfsauto. Je moet dan uiteraard wel bezitten over een BTW nummer en de automobiel registreren op je eigen naam of die van je bedrijf. Zie hier meer items met betrekking tot bedrijfswagens en BPM.

Belasting van personenauto’s en motorrijwielen-vrijstelling in de toekomst
De BPM-vrije wet is zo’n klapper dat het veel geld kost voor de regering. Een onmiskenbaar gevolg is dat de CO2-uitstootgrenzen om deze reden naar beneden bijgesteld zullen worden. De nieuwste regels zullen gelden voor nieuwe wagens. Voor reeds aangeschafte auto’s wijzigt er qua BPM niets.

Meer over ons

Op de hoogte zijn en blijven de allernieuwste artikelen op berekenjeautokosten.nl? Meld je dan direct aan voor onze nieuwsbrief.

Scroll To Top