Kan ik mijn autoverzekering op een andere naam zetten?
Geplaatst door inIn Nederland is de houder van het kenteken tevens verzekeringsplichtig. In normale gevallen verzekert hij of zij dus zelf de auto.
Op naam van je partner
Veel maatschappijen accepteren echter ook dat de verzekering op naam van je partner wordt gezet. Hierbij wordt vaak wel vereist dat jij en je partner op hetzelfde adres wonen.
Op naam van je ouders
Je zou een auto op naam van je ouders kunnen zetten en de verzekering ook. Hiermee bespaar je jezelf geld omdat je ouders waarschijnlijk een no-claim korting hebben opgebouwd waar jij op deze manier van mee profiteert. De vraag is echter of het verstandig is om dit te doen. Je eerste auto is vaan een kleine, goedkoop te verzekeren auto. Wanneer je de auto en de verzekering op jouw naam zet en je rijdt of claimt geen schade, bouw je zelf een no-claim korting op. Als je dan na 3 jaar een andere, duurder te verzekeren auto koopt, profiteer je van je eigen no-claim korting. Je kunt immers niet je hele leven auto’s op naam van je ouders blijven verzekeren.
Stel dat je na 3 jaar een auto koopt die op jouw naam staat en de verzekering van je auto daarvoor stond niet op jouw naam, dan betaal je 100% (dus geen no-claim korting) over de duurdere auto die je koopt. En dat scheelt al snel enkele tientjes per maand! Vergelijk hier maar.
En last but not least: wanneer je feitelijk niet de tweede maar de eerste bestuurder van de auto bent maar je geeft dit anders op bij de verzekering, is dat oplichting. Komt de verzekeraar daar achter, dan kan hij weigeren uit te keren. En dan wordt de schade dus helemaal op jou of je ouders verhaald.
De verzekering kan je niet zomaar op naam van iemand anders zetten. De verzekeraar wil graag dat degene die de premie betaalt ook de bestuurder is. Zo voelt diegene zich meer verplicht de premie te voldoen en netjes te rijden (je wilt zo weinig mogelijk schade rijden, het is immers je eigen auto en korting!)
Je kunt de discussie volgen via RSS 2.0 Reageer, of trackback.